DISTRIBUIȚI

Ziua Națională a Culturii la Sângerei a fost marcată prin organizarea Galei Laureaților din domeniul culturii. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Casei raionale de cultură, la care au participat și au fost prezenți lucrătorii culturii, conducătorii colectivelor -model din domeniu, persoane distinse pentru domeniul de cultură al raionului și neamului. Ei au avut parte de o atmosferă festivă de sărbătoare și de aprecieri din partea administrației raionului, cât și a Secției de Cultură.

Cu Diplome de laureați și premii bănești pentru o muncă prestigiosă, cu dedicație au fost desemnați:
În domeniul teatrului: pentru cea mai reușită creație regizorală a fost desemnată Tamara Gumovschi, satul Mândreștii Noi . Pentru cea mai reușită creație actoricească a fost desemnată Ina Borș, Casa de cultură Bălășești. Regizorul anului a fost nominalizat și premiat Petru Petraru , directorul Teatrului„ Amintiri”, satul Pepeni.
În domeniul literaturii , pentru cea mai valoroasă carte a anului a fost distins cu Premiul „ Adrian Păunescu”Mihai Ungureanu din or. Sângerei, autor de cărți , compozitor și educatorul muzical al grădiniței nr. 6. Pentru creații poetice, carte de poezie a fost premiată Daniela Barbacari din satul Iezărenii Vechi. La compartimentul poezie-proză a fost remarcat cu Diplomă de laureat și premiu bănesc Andrei Luțcan, or. Sângerei. Pentru dramaturgie s-a bucurat de aprecierea Galei Mariana Galben din Sloveanca. Șefa Bibliotecii Publice din satul Rădoaia Zinaida Petrov a fost apreciată prin distincția premiilor pentru activitate critică și istorie literară.
Cu premiul„ Mihai Dolgan” organizatorii Galei au apreciat și au dat preț valoroaselor talente din domeniul muzicii ușoare. S-a bucurat de acest premiu Ion Nisfoianu, de la Casa raională de Cutură pentru cea mai reușită creație muzicală. Cel mai bun interpret instumentist a fost desemnat Vladimir Jurjiu , Casa de cultură„ Nicolae Iorga”. În toate manifestările culturale desfășurate pe parcursul anului trecut a răsunat impecabil și valoros vocea talentatei interprete Dina Morari. Ea a fost distinsă drept cea mai bună interpretă vocală. Cel mai bun conducător al formației vocal instrumentale a fost nominalizat Sergiu Mereuță, satul Chișcăreni.

În domeniul muzicii populare a fost oferit Premiul „Nicolae Glib”. Anatol Vițu , dirijorul formației „Busuioc moldovenesc” s-a bucurat de acest premiu,fiind nominalizat pentru cea mai reușită creație muzicală. Maestrul a mai ridicat premiul și pentru cel mai bun conducător al formației de muzică populară. Cel mai bun interpret instrumentist a fost onorat Andrei Bivol.Vasile Cojocaru și-a păstrat performanța de cel mai bun interpret vocal. 

Valoarea oamenilor culturi raionului este cimentată și prin strălucirea artelor plastice. La categoria sculptură,pentru cea mai reușită lucrare a fost distins Mihai Matei din satul Dumbrăvița.Cele mai inspirate picturi a expus la manifestările culturale pictorița Iana Bojic, de la Școala de arte„Mihai Dolgan”. Pentru inedite lucrări grafice a fost nominalizat Gheorghe Gorun din or. Sângerei. Meșterul popular Vera Rusu din satul Heciul Vechi a fost remarcată cea mai talentată la artă decorativă. Cea care știe a vorbi cu cărțile și a le scoate din neant, Tatiana Ciubaciuc, șefa Bibliotecii publice Țâplești a fost distinsă cu premiu și Diplomă de laureat pentru critică și istoria artelor plastice.
La domeniul clubologiei, pentru cel mai bun manager a fost dinstinsă cu Premiul „Vladimir Ciobanu”, directoarea Casei de Cultură Coșcodeni, Valentina Dângă.
Secția Cultură Sângerei culege frumoși lauri și peste tot în lume prin măiestria dansului popular.Maestrul coreograf Alexandru Balanici, conducătorul Formației „Brâuleț” are și menține o prezență constantă pe cele mai înalte podiumuri. Gala lauraților l-a apreciat cu Premiul ”Ion Sambriș”. Pentru spectacol de dans reușit a fost distins cu acest premiu și conducătorul Igor Filarovschi din satul Grigorești. Dionise Colibaș, conducătorul colectivului de dans din Heciul Nou a fost recunoscut drept cel mai bun la dans folcloric. Simpatia juriului a fost pe parcursul întregului an de activități culturale dansatorul Maxim Balanici.
Munca instituțiilor de carte a fost pe bune merite apreciată în cadrul Galei Laureaților Culturii. Vera Traciuc ,directorea Bibliotecii publice raionale a fost nominalizată cea mai bună bibliotecară a anului. Frumoase și merituoase premii au ridicat și alte colege ale sale. Larisa Livadari, șefa bibliotecii or. Biruința a fost distincă cu Diplomă de excelență pentru restaurare și conservare din patrimoniul cultural național. Pentru cea mai reușită concepție folclorică a fost nominalizat Constantin Cușciuc, conducătorul ansamblului folcloric„Moștenitorii” din satul Pepeni.Tatiana Botnarenco, șefa Bibliotecii Publice din satul Bălășești a fost apreciată pentru implicarea sa activă în promovarea valorii cărții, instituții de carte și pentru reușite în cercetarea patrimoniului cultural și al muzeografiei. O făclie mereu aprinsă pentru cultură este în zona Bursucenilor Alexandra Ciolpan. Pentru vocația sa și dedicație a fost distinsă cu Diplomă de excelență.
Aliftina Baveliscaea, Biblioteca publică Mâdreștii Noi a fost recunoscută cel mai bun manager al domeniului.
Premiul „Victor Cirimpei” a fost înmânat pentru cea mai bună valorificare: a folclorului- Maria Chițan satul Dumbrăvița, a creației populare- Zinaida Darie, Chișcăreni, artizanat artistic- Nina Vrabie, Neciul Nou.
Reflectarea permanentă a activităților culturale și a problemelor din domeniul culturii raionului în paginile publicației „Ecoul Nostru” nu a rămas fără apreciere. Dedicația junalistică s-a bucurat de apreciere în cadrul acestui valoros eveniment de premiere. Ziarul a fost distins cu Premiul „Eugeniu Chiosea”, iar pentru cel mai reușit articol și pentru elucidarea domeniului cultură s-a bucurat de premiu redactorul șef ,Maria Țurcanu.
Secția Cultură a susținut un parteneriat reușit și cu eficiență asupra stării spirituale și culturii oamenilor nu numai cu Publicația „Ecoul nostru”. A fost remarcat cel mai mare susținător al culturii în comunitate, desemnat primarul Mihai Pleșca. Cea mai activă primărie participantă la activitățile culturale a fost desemnată APL Rădoaia, primar Ion Pînzaru. „Cel mai reușit parteneriat al anului APL- Biblioteca publică” a fost apreciată primăria Cotiujenii Mici, primară Ludmila Zamornea, bibliotecară Svetlana Fiodoruță, cât și primăria Drăgănești , primar Sergiu Dubenco și Casa de Cultură, director Grigore Budeanu. Cea mai frumoasă colaborare de parteneriat în promovarea specialiștilor dîn domeniul culturii a susținut-o și a reușit primarul Iurie Porcescu, primăria Dumbrăvița.
Nu putem trece cu verderea nici alte aprecieri. În contextul Galei Laureaților cel mai receptiv director al Căminului cultural a fost desemnată Ana Mateescu, satul Heciul Nou. Pentru activitate protigioasă în domeniul culturii a fost remarcată Maria Smochină din satul Heciul Nou.
Sunt cei mai valoroși oameni ai culturii raionului și neamului și susținători ai domeniului. Prin munca lor și prin cultură ne salvăm sufletele și suntem cei mai bogați. Ei nu obosesc a aduce cinstire neamului și dăinuire. În semn de apreciere le a ducem în dar un cer de stele și toată strălucirea recunoștinței pentru că sunt buni și mențin aprinsă făclia culturii raionului și neamului.