GAL ”Trei coline”, mostră de conlucrare intercomunitară

GAL ”Trei coline”, mostră de conlucrare intercomunitară

63
DISTRIBUIȚI

Pe parcursul anului  trecut  GAL ”Trei coline”  care cuprinde 9 unități teritorial administrative din fostul județ Orhei a avut 13 proiecte finanțate  din care 7  în agricultură. La Chiștelnița a fost construit un teren de joacă pentru copii, iar cu concursul Asociației Băștinașilor au fost procurate tomberoane.  La Trifești de asemenea  au fost procurate tomberoane, pe Peciște și Răspopeni au fost făcut iluminat stradal. Restul proiectelor  finanțate sunt destinate agenților  economici din agricultură.

După cum ne-a relatat Doina Pantaz, președinta GAL ideea acestui ONG a apărut la finele  anul 2020 când primarul de Meșeni, raionul Rezina Efim Mardari e vent cu ideea să aplicăm la un concurs pe care rețeaua ,,Lider” îl  prevedea pentru  înregistrarea GAL:

”Procedura de fondare a unui Grup de Acțiune Locală (GAL)  durează  cât zămislirea unui copil, adică 9 luni – mai concret ne adunăm odată în lună la ședință unde împreună cu di facilitatorii pe care ni i-a trimis Programul ,,Lider” am stabilit care este scopul nostru,obiectivele,  am întocmit strategiile de dezvoltare locală pentru 7 ani pentru care am identificat problemele  și posibilele soluții, totodată banii cu suportul cărora trebuie să soluționăm problemele comunității pe care le-am identificat”. 

Doina Pantaz a mai  relatat că proiectele respective sunt finanțate de către  Programul ”Lider” care aparține de Ministerul Agriculturii   și AIPA prin care 32 GAL-uri au primit deja finanțări pentru planuri operaționale:

,,Noi am făcut deja planuri pentru dezvoltarea agriculturii și crearea locurilor de muncă în domeniile agricole,promovarea valorilor,  dezvoltarea infrastructurii, crearea unor spații de agrement și locuri de joacă pentru copii. Avem șapte acțiuni pentru soluționarea cărora AIPA ne-a dat 5 milioane lei  dintre care 1 milion pentru costuri administrative, alte 4 milioane pentru acoperirea cheltuielilor legate de proiectele de care am pomenit mai sus.

(continuare citiți în ziarul „Ecoul nostru” din 31 marrtie 2023)