Fructele moldoveneşti sunt tot mai solicitate de către importatorii străini. Aceasta a dovedit-o și ultima întâlnire a unui grup de francezi cu producătorii de fructe din zona de nord a țării noastre, inclusiv și raionul nostru, care a avut loc recent în incinta Incubatorului de Afaceri Sângerei.
Datorită calității lor, a condițiilor în care au fost crescute, fructele noastre trezesc un interes sporit de a fi importate de către consumatorii străini pe de o parte și pe de altă parte o posibilitate pentru producătorii autohtoni de a-și realiza producția în cantități mai mari și cu prețuri mai convenabile. Cointeresați de toate culturile pomicule populare la noi în țară, francezii Jean Cleaude MILLION și A. TERRIE au propus agricultorilor că Compania franceză „Juice Alsace” oferă posibilitatea de a importa lunar cantitatea minimă de 2700 tone de suc concentrat extras din fructe crescute bio. Vladimir AGACHI, lider agricol din comuna Pepeni a menționat că pentru a acoperi cantitatea necesară de concentrat de suc, este nevoie ca să se formeze o asociație a crescătorilor de fructe. O altă problemă care necesită soluționare este și necesitatea unei fabrici de producere a concentratului de fructe. În țara noastră sunt 6 asemenea fabrici, dar dacă e să se socoată cheltuielile de transportare și de prelucrare a fructelor la ele,atunci prețul acestui concentrat se va ridica considerabil.
„ Este o oportunitate pentru agricultorii din partea de nord a țării, care nu sunt așa de mulți la număr. Cred că soluția ar fi ca în baza unui proiect să fie construită o fabrică mică de prelucrare și stoarcere a concentratului. Iar ca cooperarea să fie eficientă va fi nevoie de activat direct cu Uniunea Producătorilor prin Camera de Comerț și Industrie direct cu țara importatoare” a propus Ludmila PROCIUC, administratoarea Incubatorului de Afaceri Sângerei.
Propunerea francezilor le-a trezit interes agricultorilor, ambele părți urmează să facă calculele necesare pentru o cooperare de succes.
Pe teritoriul raionului nostru sunt plantate circa 1500 ha de pomi fructiferi, 960 ha dintre care sunt livezi de rod.