DISTRIBUIȚI

În vara curentă, se împlinesc 50 de ani de la prima victorie importantă din istoria fotbalului din Sângerei. Cu această ocazie vom publica în mai multe ediții ale ziarului „Ecoul Nostru” file din istoria fotbalului sângereian înscrise în această perioadă.
Prima ediție a Jocurilor sportivilor de la sate a avut loc în anul 1967. Turneul de fotbal atunci era parte componentă a Campionatului republican al Asociației sportive binevole „Colhoznicul”. Dintre 31 formații participante, una a reprezentat raionul nostru, atunci se numea Lazo. Echipa colhozului Lenin, satul Chișcăreni a ocupat locul II în seria a III-ea și a participat la turneul final de la Florești. Aceeași echipă a evoluat în cea de-a II-a ediție a Jocurilor sportivilor de la sate ( în anul 1968). De data acesta a ocupat doar locul III în serie și nu a reușit să se califice în etapa finală a turneului. Tot în acest an, pentru a permite participarea în competițiile republicane a celei mai bune reprezentante a raionului Sângerei, în regulamentul campionatului raional a fost introdus un punct special, care suna astfel: „echipele clasate pe primele locuri vor evolua împreună cu formația colhozului „Lenin”, din satul Lazo, astăzi Chișcăreni, pentru dreptul de a participa în următorul an, 1969 la campionatul Asociației „Colhoznicul”.
Astfel în toamnă, după încheierea Campionatului raional, a fost organizat turneul numit „Finala Campionatului raionului Lazo la fotbal, pentru anul 1968”. La campionat au participat primele cinci echipe clasate în competiția raională și echipa colhozului „Lenin”, care a evoluat în acel sezon în campionatul republican ASB„Colhoznicul”. Turneul s-a încheiat cu victoria echipei din satul Lazo.
Însă echipa colhozului „Miciurin” din centrul raional, care a fost inclusă în graficul finalei, nu s-a prezentat la meciuri, deoarece în acea perioadă participa la turneul dotat cu Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”.
Cu toate că turneul final-1968 a fost câștigat de echipa satului Lazo, în primăvara anului viitor, din inițiativa conducerii raionale a ASB „Colhoznicul” a fost organizat un nou turneu, pentru dreptul de a participa la campionatul republican ASB „Colhoznicul”. La competiții urmau să participe formațiile colhozului „Lenin”, a colhozului „Congresul XXII al PCUS” din Copăceni (campioana raionului din 1968) și cea a colhozului „Miciurin.” Aceasta de la urmă este formația care nu s-a clasat printre primele patru echipe ale campionatului raional, dar a participat la competițiile republicane, ca câștigătoarea Cupei raionului. Reprezentanții colhozului „Lenin”, crezând că au obținut deja dreptul de a evolua în campionatul republican al Asociației „Colhoznicul”, nici nu s-a prezentat la turneul de calificare. În aceste condiții a avut loc un singur meci dintre colhozurile „Miciurin” și „Congresul XXII al PCUS”., câștigat de echipa din Lazovsc cu scorul de 3:2. Vreau să amintesc că partida a fost arbitrată de Ion Focșa, antrenorul echipei „Miciurin” și secretarul doi al Comitetului raional al Comsomolului.
( Va urma)
Vladimir Hurs, susținătorul fotbalului sângereian