Folosește energie electrică generată de un sistem fotovoltaic

Folosește energie electrică generată de un sistem fotovoltaic

60
DISTRIBUIȚI

 Spitalul raional este instituția care folosește energia electrică generată de un sistem fotovoltaic. Ziua de luni 27 martie 2023 a fost una de istorie pentru instituția spitalicească și echipa de medici. A fost dat în exploatare sistemul fotovoltaic recent instalat. Realizarea proiectului a fost posibilă datorită suportului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD Moldova) și a Facilității Globale de Mediu(GEF

La eveniment au fost prezenți: Victor Parlicov, Ministrul Energiei Republicii Moldova, Andreea Cuzyova, reprezentanta rezidentă interimară PNUD în Moldova, Veronica Herța, directoarea executivă a AO Green City Lab Moldova, Cristian Cainarian, șeful adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Iulian Erimei, vicepreședintele raionului Sângerei, Romeo Lopotenco, directorul RED Nord , Vasile Malcoci, directorul interimar al IMSP„Spitalul raional Sângerei”,  echipa de medici, lucrători medicali și angajați.

Instituția spitalicească de la Sângerei este una din două( Sculeni) care au fost selectate pentru dezvoltarea proiectelor de producere a energiei electrice prin instalații fotovoltaice din totalul de 18 solicitări. Rețeaua electrică este utilizată pe postură de acumulator. Se acumulează energie la contorizare netă. Prezent la eveniment  ministrul Economiei a  informat că „istoria  proiectului de la Sângerei privind producerea energiei electrice regenerabile a început încă în anul 2012,când am vizitat Sângereiul, în calitate de director al AO Green City Lab Moldova. Drept specialist în domeniu am elaborat mecanismul de funcționare și producere a energiei electrice regenerabile. L-am introdus în proiect de lege,încât a devenit unul mobil și atractiv pentru investitori și investiți în eficiența energetică. La ziua de astăzi 43 de panouri solare sunt instalate de consumatori. Instalațiile publice, cum sunt acesta de la Dvs. sunt mai puține din motivul că încă nu se găsise soluții financiare și căile de alocare a acestora pentru dezvoltarea proiectului. Totul este în putința noastră. Mă bucur pentru Dvs. că am ajuns astăzi din nou la Sângerei și particip la acest eveniment. Mă bucur că veți avea posibilitate de a economisi resurse financiare și energie din rețea, iar prin economiile făcute  veți îmbunătăți serviciile medicale de calitate și infrastructura.

(Continuarea articolului citiți în ziarul „Ecoul nostru”nr.13 din 31 martie 2023