DISTRIBUIȚI

Ecaterina Atanasov, profesoară de limba și literatura română, grad didactic superior, originară din orașul Sângerei, rămâne a fi modelul de profesoară ideală. Și-a început activitatea pedagogică în școala din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei în anul 1966. În cei 54 de ani pe care i-a dedicat pedagogiei, a educat mai multe generații de copii în spiritul demnității, al dragostei de neam și de grai. Încheind anul de învățământ, distinsa profesoară e convinsă că e timpul să se retragă de pe câmpul activității pedagogice.
Cariera de profesoară în ascensiune a Ecaterinei Atanasov cuprinde mai multe trepte: studentă la universitate, profesoară de limba și literatura română la școala medie din Bilicenii Vechi, școala medie nr.3 din Sângerei, azi LT „Olimp”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, conducătoarea Cenaclului–Literar „Floare albastră” etc. Fiind o fire sinceră și binevoitoare, este deosebit de exigentă, față de sine și față de colegi, are un spectru larg de interese, posedă o cultură generală și pedagogică excelentă. A fost mereu preocupată de interesele școlii. Roadele muncii distinsei profesoare le cunoaște întregul oraș, raion, republică.
În orice ipostază, dumneaei a demonstrat hărnicie și dăruire, pricepere, tenacitate. La orele de Limba Română, explorau comorile inedite ale graiului matern, îi făcea pe liceeni să simtă farmecul, să-i guste deliciile tăinuite, știind, cu bună seamă, că orice cuvânt își dezvăluie nebănuitele potențe în ambianțe potrivite. Numeroasele lecții și articole semnate de dumneaei sunt o dovadă a capacităților sale de cultivator al limbii române, pentru care adverbul pedagogic constituie un principiu vital. În decursul celor peste cinci decenii a carierei, profesoara a educat nenumărați învățăcei, „contaminați” ( în înțelesul sublim al cuvântului) de dragostea față de limba mamei.
A implementat metode și procedee avansate. Mereu a fost în căutare de ceva nou, interesant și creativ pentru liceeni. I-a reușit pe parcursul activității pedagogice să îmbine utilul cu plăcutul, satisfacția, punând suflet în educarea tinerei generații. Mărinimia, acuratețea și tactul pedagogic i-a asigurat rezultate excelente în activitatea profesională.
Chiar dacă despre profesoara Ecaterina Atanasov s-au scris și spus atâtea lucruri frumoase și minunate, considerăm că nu s-a spus nici pe departe totul despre acest suflet nobil. Istoria, care le pune pe toate la locurile lor, îi va asigura un loc binemeritat în paginile sale. Cei, care apreciază din tot sufletul această distinsă personalitate a vetrei sângereiene, trec în revistă momentul important din viața ei.

Continuarea citiți în nr. 23 din 26 iunie 2020