DISTRIBUIȚI

Satul Prepelița a găzduit duminica trecută Festivalul etniilor. Evenimentul cultural s-a desfășurat în scuarul Casei de Cultură. Primăria localității în parteneriat cu instituția de cultură au reușit renovarea Casei de Cultură și a scuarului ,încât a fost creată o atmosferă de sărbătoare pe măsura. Atât colectivele artistice participante, cât și invitații de onoare, meșterii populari și spectatorii au simțit spiritul festivalului și s-au purificat prin acest act de cultură.

Festivalul s-a desfășurat sub genericul „Unitate prin diversitate” și a promovat folclorul etniilor locuitoare ale raionului . La festival s-au prezentat colectivele folclorice din satul Tăura, Veche Slobozia Chișcăreni, colectivul Prepelițeanca”, din localitatea – gazdă a evenimentului. Au fost așteptate colectivele din Mihailovca și din Grigorăuca, care în alte ediții ale evenimentului promovau valorile culturale ale ucrainenilor , polonezilor, care locuiesc în teritoriile lor. Lipsa colectivelor așteptate la festival în schimb au completat-o colectivele de la Casa de Cultură raională „Nicolae Iorga”, urmare a parteneriatului dintre instituția culturală raională și Secția de Cultură.


Soliștii – vocile de aur ale colectivelor, cum este cea a lui Valeriu Ciobanu, Gabriela Hâncu, Victoria Tutunaru, Dina Morari au adus în scenă modele de interpretare a cântecelor tuturor etniilor. Ei au cântat cântece din folclorul ucrainenilor, a rușilor, romilor: „Pe mine Rada mă cheamă ”, a cântat și dansat țigănește , în portul și prin mișcarea romilor Dina Morari. Pe această undă a respectului pentru cultura etniilor a mers și orchestra de fanfară , care a interpretat variate imnuri și marșuri muzicale, culese din cultura ucrainenilor, romilor, etnicilor ruși.

Continuarea citiți în n.32 din 13 august 2021