Festival sub semnul eternizării tradiţiilor culinare şi portului naţional

Festival sub semnul eternizării tradiţiilor culinare şi portului naţional

1601
DISTRIBUIȚI

În satul Chişcăreni s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Festivalului Sarmalelor și Plăcintelor. Mahala cu mahala, colectiv cu colectiv, întreg satul a participat la sărbătoare. Gospodinele şi-au etalat măiestria culinară prin bucatele tradiţionale pregătite şi expuse spre apreciarea publicului şi oaspeţilor de onoare. Festivalul a mai avut un oaspete, cel trimis de Autotputernic – ploaia mult aşteptată. Sosirii sale s-au conformat toţi participanţii. Ei au amenjat expoziţiile tradiţionale cu bucate gătite în incinta Casei de Cultură. Au încăput toţi cu mult drag şi voie bună, iar ploaia nu a făcut decât să le crească optimismul pentru ziua de mâine: dacă este ploaie, se va face şi bobul de grâu, şi vor avea făină pentru plăcinte în viitoarele ediţii ale festivalului.

Cu toate că fiecare Autoritate Publică Locală se confruntă cu greutăţi financiare în iureşul crizei din ţară, inclusiv, primara comunei Chişcăreni, Silvia ŢURCANU a găsit soluţii să continue promovarea Festivalului Sarmalelor și Plăcintelor. A găsit resurse financiare şi oamenii necesari în buna organizare a festivităţii, pentru a păstră şi asigura în timp perpetuarea  tradiţiilor populare, specifice neamului şi localităţii. „Nu pot să dau mâinile în jos, a fost necesar să organizăm festivalul şi să continuăm această tradiţie. Am convingerea că este bine că tinerii noştri ştiu de pizza. Dar îmi doresc cu tot dinadinsul să le transmitem că tradiţional neamul nostru s-a întreţinut cu plăcinte şi sarmale şi ei să se ţină de ele şi să preia artă culinară şi tradiţiile populare prin activităţi de promovare ca această sărbătoare. Festivalul mai conţine în sine şi genericul: „eşti ceea ce laşi în urma ta”. Eu cred că promovarea tradiţiilor noastre populare, culinare prin intermediul acestui festival este o urmă pe care o lasăm cu toţii pentru generaţiile care vin după noi”, a menţionat Silvia ŢURCANU.

Ataşamentul respectuos faţă de spiritul de iniţiativă şi de unitate a locuitorilor acestei comune l-a demonstrat conducerea raionului, prin prezenţa în calitate de oaspeţi de onoare. Împreună cu primara comunei, reprezentanţii Consiliului raional au alcătuit o comisie de experţi care au apreciat bucatele expuse şi ospitalitatea fiecărei gazde a expoziţiei sau pavilionului amenajat. Aceştia au rămas impresionaţi de varietatea de plăcinte, de la cele mai mici până la cea „cât faţa soarelui”, care cântărea patru chilograme, cât şi de sarmalele în varietatea lor uimitoare.

Continuarea o citiți în nr. 46 al ziarului