Femeile de la țară perpetuiază veșnicia

Femeile de la țară perpetuiază veșnicia

116
DISTRIBUIȚI

    Ziua de 15 octombrie este recunoscută în toată lumea drept Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Este o zi potrivită pentru a conștientiza rolul important ei în comunitate, a-i aprecia curajul și sârguința și a le aduce tuturor femeilor un mesaj de susținere.

     Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, peste un milion de femei din țară locuiesc la sat. Femeile din mediul rural au vârsta medie de 39 de ani și durata medie de 74 de ani. Jumătate au studii superioare, de specialitate sau profesionale. Șase din zece femei lucrează pentru salariu și patru pe cont propriu. Ele suferă de două ori mai des de boli cronice decât femeile din mediul urban, ceea ce necesită tratament continuu, iar o treime din ele renunță la vizita la medic, motivul fiind lipsa banilor. Cele mai afectate de sărăcie sunt femeile care trăiesc preponderent din pensie.
     Agricultură, administrația publică, învățământ, sănătate, asistență socială sunt principalele domenii în care activează femeile din mediul rural. În această perioadă a anului femeile de la sate parcă par neobosite. Nu le sperie muncile câmpului, grădina, gospodăria,nici grijile casei și ale familiei.
     În raion vor avea loc diverse evenimente cu prilejul acestei sărbători. Primara de Chișcăreni, Silvia Țurcanu menționează că: „ această zi este un prilej în plus de a discuta cu femeile din comună pe diverse teme ce țin de sănătate, educația copiilor, contribuția personală la dezvoltarea localității, comunei, atragerea proiectelor, investițiilor străine, problemele cu care se confruntă.”
Nici sărbătoarea Hramului satului nu este o piedică pentru serbarea Zilei Femeilor din Mediul Rural. Mai mult ca atât, aceste două sărbători se pot completa.
     Valentina Ceaușceac, primara comunei Sângereii Noi a menționat: „De hramul satului vom înmâna diplome femeilor activiste din diverse domenii de activitate, totodată se vor face dedicații muzicale pentru ele. Pe de altă parte, în această zi sunt evedențiate contribuțiile celor din mediul rural;implicare în activitățile de producție, aprovizionarea familiilor cu alimente, apă și combustibil, îngrijirea copiilor, persoanelor bolnave sau în etate. Deosebirea dintre femeile de la țară, care,cu siguranță,vor munci și în această zi când este marcată Ziua Mondială a lor. Astfel, în primul caz acestea trăiesc mai puțin în comparație cu femeile care locuiesc la oraș, diferența constituie aproape cinci ani. Această rată a vieții este influiențată de mai mulți factori: nu au un loc de muncă, nu au acces la serviciile medicale de calitate, sunt supuse unor munci fizice grele, în unele cazuri acestea sunt supuse violenței.”
       Vitalie Tabarcea, șeful Secției Administrație Publică a Colnsiliului raional ne-a spus:„ Este o sărbătoare importantă pentru fiecare, or majoritatea populației din satele noastre o constituie femeile. Ele sunt cele care muncesc din greu din zori și până seara, cele care învață copiii în școli, stau la straja sănătății oamenilor, care în lipsa bărbaților, plecați la muncă peste hotare, se ocupă de agricultură, au grijă de gospodărie și copii, administrează comune, afaceri și depășesc cu mare dibăcie problemele cu care se confruntă, contribuind la bunăstarea familiilor și dezvoltarea economiei rurale.
Astăzi, femeile din meiul rural, ca niciodată au nevoie de sprijinul și susținerea noastră, deoarece ele rămân a fi partea cea mai vulnerabilă, fiind afectate de sărăcie, șomaj și lipsite de perspectiva de dezvoltare. Iată de ce trebuie să le acordăm mai multă atenție, să depunem toate eforturile pentru a le sprijini, a le crea condiții mai bune de trai, să le protejăm drepturile.Acum, când drumul nostru are un sens, când circulăm liber prin Europa, când avem o speranță că vom depăși dificultățile care ni se păreau ieri de netrecut și ne dorim în familia popoarelor avansate, ne închinăm în fața femeielor de la țară, fiindcă fără aportul și sacrificiul lor nu am fi ajuns unde suntem. Iar ele merită atenție,dragoste, apreciere,susținere…
     Folosindu-mă de această ocazie le adresez calde felicitări cu prilejul acestei sărbători. Le asigur că prețuim și cunoaștem toate lucrurile bune pe care le fac pentru comună, raion,țară. Ne vom strădui să valorificăm toate posibilitățile pentru a schimba cât de curând posibil situația spre bine.
     Le urez sănătate, familii trainice, putere de spirit, perseverență,speranțe împlinite.”Timpurile se schimbă, însă nimeni nu pune la îndoială hărnicia, omenia și generozitatea femeilor din mediul rural. Sunt gânduri desprinse din discuțiile cu unele femei din satele raionului.
    Ana Bînzari, satul Drăgănești: „ Nu mă sfiesc nici pentru o clipă să țin sapa în mâini când merg la sote, ajut copiii. Toată viața am lucrat pe câmpurile gospodăriei. Nu mă plâng de putere.
     Victoria Lungu, orașul Sângerei: „ La capitolul aprecierilor, imperativele timpului impun noi standarde de măsurare a imaginii femeii de la sat, precum competența, profesionalismul, inițiativa de acțiune, influiența decizională, tărie de caracter etc. Toate aceste stardarde se cer atinse fără a uita de feminitate și atractivitate. La acest capitol vreau să încurajez asociațiile de femei,care ne adună, ne dedică elogii, împărtășim bucuriile și necazurile. Conducătorii țării trebuie să conștientizeze faptul că, femeile din mediul rural merită cu siguranță, atenție sprijin și considerație din partea statului, a tuturor.Or, noi, protejăm tradiția și spiritul poporului.”
       Tinere sau de vârsta a treia, licențiate, lucrătoare la muncile câmpului sau casnice, femeile din mediul rural sunt garanția familiei sănătoase, stabile dar și promotoarele dezvoltării statornice.