DISTRIBUIȚI

Ca și învățământul la distanță, neobișnuit pare să fie și finalizarea anului de studii 2019-2020 în condiții de pandemie. Sfârșitul anului școlar va fi organizat nu tradițional, cu sunet de clopoțel și cu careuri solemne, dar restricționat, conform reglementărilor organizaționale speciale privind finalizarea în condițiile de carantină a anului de studii.
După cum ne-a informat Mihai Curciuc, șeful interimar al Direcției Educație Sângerei: „Noi am adus la cunoștința fiecărui director de instituție școlară prevederile ordinului Ministrului Igor Șarov „Cu privire la finalizarea în condiții de carantină a anului de studii 2019-2020 în învățământul general”. Ne ghidăm de reglementările organizaționale speciale, elaborate de Ministerul Educației Culturii și Cercetării. Acestea stabilesc modalitățile de încheiere a procesului educațional pentru semestrul II și anual în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, în condițiile de carantină, când prezența elevilor în clasă este restricționată, adică imposibilă. Prin respectarea acestor reglementări, nu facem decât să sprijinim implementarea deciziilor Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, privind finalizarea anului de studii conform cărora acesta se va încheia până la 29 mai. O altă noutate în acest context al finalizării mai specifice a anului școlar este anularea organizării testelor semestriale, sesiunea de vară a anului școlar în curs. Toate acestea reiese din contextul declarării la 11 martie curent a pandemiei de coronavirus (Covid-19) de către Organizația Mondială a Sănătății și suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ. Conformându-ne, a trebuit să reorganizăm procesul de învățământ în baza metodologiei privind continuarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Așa stând lucrurile, pot să mai spun că mediile vor fi încheiate în baza rezultatelor din I și al II-ea semestru. Înscrierea în cl.I se va face fără certificate medicale. ”
Reglementările organizaționale speciale prevăd anularea organizării festivităților cu ocazia Ultimului sunet pentru toate clasele, inclusiv a careului solemn. Situația epidemiologică impune autoritățile școlare să renunțe în acest an la tot genul de activități solemne la final de an școlar. Este în interesul copiilor și sănătății lor să fie respectate măsurile impuse de situația epidemiologică. Specialiștii Direcției Educație monitorizează în continuare punerea în aplicare a prezentului ordin , cât și a reglementărilor organizaționale prevăzute prin acest document.
Cabinetul de miniștri a aprobat decizia pentru aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii din învățământul general, sesiunea 2020, la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Diplomele de absolvire din acest an, atât pentru treapta gimnazială, cât și cea liceală, vor fi eliberate în baza mediilor anuale, având aceeași valoare juridică ca și actele din anii precedenți. Data obținerii diplomei nu va depăși 5 iulie 2020.