DISTRIBUIȚI

   Fenomenul migraţiei este bine cunoscut pentru locuitorii ţării noastre. Plecarea la muncă peste hotare, în cele mai dese cazuri, se asociază cu aspiraţia adulţilor de a-şi satisface necesităţile legate de casă, sănătate, creşterea şi dezvoltarea copiilor.

   Cât de provocatoare şi riscantă este decizia părinţilor de a pleca peste hotare, ce se întâmplă cu copii rămaşi singuri sau în grija unor persoane în etate şi care sunt consecinţele ce urmează a fi culese în urma migraţiei au discutat specialiştii în domeniu în cadrul seminarului: „Familii fără hotare – Rolul profesioniștilor în protecția copiilor a căror părinți pleacă peste hotare”.

Atelierul a fost organizat în cadrul poiectului „Protecţia copilului în contextul migraţiei” implementat de „Terre des hommes Moldova”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului. Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare au format o nouă categorie de copii, faţă de care societatea manifestă milă, în special faţă de cei mici, şi intoleranţă, mai mult faţă de cei mari, care după percepţia societăţii devin distanţi şi materialişti.

În raionul nostru, 38% dintre copii au nevoie de prezenţa fizică a unuia sau chiar a ambilor părinţi care au luat calea pribegiei, pentru un loc mai bun de muncă, lăsându- şi micuţii fie în voia sorţii, fie în tutela bunicilor. „Subiectul e binevenit, deoarece, din nefericire, sunt mulţi părinţi care îşi părăsesc copiii pe un termen scurt şi puţini dintre ei conştientizează cât de important e sprijinul lor în crearea destinului minorului. Este adevărat că majoritatea benefeciază de multe privilegii din partea părinţilor plecaţi la muncă peste hotare. Deseori suntem neputincioşi în faţa problemelor ce le crează copiii lăsaţi singuri. Comportamentul celor indecenţi se manifestă fiindcă ei nu se pot autoeduca fără a fi ghidaţi, fără a cunoaşte…

continuarea o veți citi în numărul 8 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Mariana Ursu și DASPF