DISTRIBUIȚI
O postare pe Facebook însoțită de o poză cu o factură a dezinformat că în Germania testul pentru COVID-19 ar costa circa 19 euro. Poza a stârnit indignarea internauților, deoarece în România costul unui asemenea depășește 60 de euro, iar în R. Moldova – circa 40 euro;
Vedeți în continuare cât costă în realitate testul pentru COVID-19 în Germania.

O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa

Încă de săptămâna trecută, rețeaua de socializare Facebook a fost practic inundată cu o poză a unei facturi care se referă, chipurile, la prețul unui test pentru COVID-19 efectuat în Germania. Pe documentul respectiv apare menționat, într-adevăr, un test pentru coronavirus, care a ieșit negativ, fiind însoțit inclusiv de parafa unui medic generalist.
Ceea ce i-a revoltat cel mai mult pe internauții din România și Republica Moldova a fost costul „testului de COVID” de doar 19 euro, în timp ce în România pentru un astfel de test cetățenii pot scoate din buzunare și peste 60 de euro (circa 300 de lei), iar în R. Moldova costurile pot depăși și 700 lei moldovenești (circa 40 euro).
Trebuie să amintim că tocmai aceste diferențe de preț între statele est-europene și cele occidentale (nu doar în ceea ce privește testele, dar și alte produse și mărfuri) se numără printre subiectele principale de speculații, răspândite de sursele pro-Kremlin, în frunte cu agenția Sputnik, iar poza cu factura din Germania a reactualizat emoțiile latente, demult sădite de diverși promotori ai discursului anti-european.
Dar să verificăm informația cu privire la costul testelor pentru COVID-19 în Germania. Din start, trebuie să precizăm că există două tipuri de astfel de teste care se fac acum în mai toate țările: RT-PCR și IgG. Primul tip (Real Time PCR) se efectuează prin identificarea directă a virusului în tractul respirator, prin prelevarea unei probe din gât a exsudatului nazofaringian și faringian. Cel de-al doilea tip (IgG) este un test serologic al anticorpilor prezenți și se face prin prelevarea unei probe de sânge. Acest tip de teste este util mai ales pentru detectarea persoanelor care au fost infectate cu COVID-19. Totuși, medicii recomandă deocamdată testele RT-PCR deoarece sunt mai sigure în diagnosticare.
În realitate, în Germania costul unui test RT-PCR sau IgG pentru coronavirus poate varia între 220 și 230 de euro, în funcție de mai multe aspecte, inclusiv land-ul german unde este făcut, dacă persoana dispune de o asigurare medicală sau nu, casa de asigurări, chiar și motivul pentru care se face acest test: la internare în spital, la cerere, urgent, pentru vacanțe în străinătate. Un test de coronavirus în Germania poate costa 40-50 de euro doar dacă este făcut la recomandarea medicului, și nicidecum 19 euro!
De unde, totuși, provine suma de 14,75 euro din factura virală în rețelele sociale?

Continuarea citiți în nr. 30 din 07 august 2020