DISTRIBUIȚI

Atunci când tejghelele pieților sunt încărcate cu căpșuni, cireșe și legume timpurii este perioadă când se manifestă o agitație umană sporită, în special la punctele de comercializare a produselor vegetale. Astfel crește responsabilitatea comercianților de a vinde produse sigure, pe de o parte și a consumatorilor de a fi atenți la calitatea aceste produse, pe altă parte.
Un pericol major la produsele de origine vegetală sunt provocate de nitrați. Nitraţii pot pătrunde în legume odată cu apa şi substanţele chimice cu care sunt stropite. Aceste substanţe, care sunt considerate principalele elemente nutritive pentru plante, poluiază produsele şi pune în pericol viaţa oamenilor, dacă nu se respectă procedura de tratare. Prezintă pericol nu nitraţii ca atare ci nitriţii care derivă din ei. Această reacţie de transformare are loc în tubul digestiv al omului. Cel mai des se întâlnesc nitrați în svecla roșie, varză, pătrunjel, morcov, cartof.
Cantitatea de nitraţi poate fi redusă curăţind parţial legumele în care conţinutul respectivelor substanţe este maxim. În fructele şi legumele decojite conţinutul de nitraţi se reduce cu 15-20 %. Conţinutul de nitraţi scade cu 20-30 % la legumele ţinute în apa timp de o oră. În cazul fierberii legumelor timp de 30-40 de minute, conţinutul de nitraţi scade până la 80%. Nu prezintă pericol nitraţii ca atare care se afla în legume, ci contează substanţele chimice cu care au fost stropite ele.
În urma efectuării expertizei sanitar- veterinare a produselor de origine vegetală la pieţele raionului nostru, în legumele și fructele ce sunt supuse cercetărilor de laborator sunt prezenţi nitraţi, dar în norme admisibile care sunt inofensivi pentru sănătatea omului.
Atenționăm că în scopul evitării apariției toxicoinfecțiilor alimentare și pentru protejarea sănătății consumatorilor, Direcția pentru Siguranța Alimentelor Sângerei îndeamnă consumatorii să nu procure produse alimentare din spații neautorizate și nesupuse controlului sanitar- veterinar sau în sistem de vânzare stradală în care nu este asigurată o temperatură adecvată și o stare de igienă corespunzătoare.
Valeriu GOLBAN, șeful Direcției Siguranța Alimentelor Sângerei