DISTRIBUIȚI

Eugen Grabovschi, protagonistul primului material din seria ”Semănători de lumină” s-a născut în 1944 la Țânțăreni.A început biografia de muncă la profesor de matematică după care timp de 20 ani a fost director de școală la Negureni astfel activând în calitate pedagog mai bine de 40 ani. A activat în două legislaturi consecutive ale Parlamentului R. Moldova începând cu anul 1994. A fost unul din fondatorii PRCM și unul din colegii ex-președintelui Mircea Snegur.

– Domnule Grabovschi, cum s-a întâmplat că ați venit ca specialist într-un sat conform repartizării pentru trei ani, dar ați rămas aici pentru o viață?

– Eu m-am născut la Țânțăreni, satul vecin, iar la Chițcani, în satul de vizavi, peste Răut de Negureni, am absolvit 10 clase. Acasă, la Țânțăreni, am trăit doar cu mama. Tata a decedat în noiembrie 1944, la doar câteva luni de la apariția mea pe lume. Mama a făcut orice-i stă în puteri ca eu să am studii. Am absolvit școala medie, am intrat la Facultatea de Fizică și Matematică a Universităţii de Stat din Moldova. După cursul doi, am fost încorporat în termen pentru trei ani.
Destinul mi-a hărăzit să mă căsătoresc cu Doina, fiica lui Vasile Butuc, pedagog la școala din Negureni. Astfel, după facultate, ne-am stabilit cu traiul pe această vatră, căreia i-am purtat credință o viață. Ne-am ținut locului, fiind semănători de lumină pentru multe generații de elevi.

– Rezultă că lecții de profesionalism și de viață ați împărtăşit și colegilor Dumneavoastră.

– Doina, soția mea, a fost învățătoare cu dar de la Cel de Sus. Am avut și un colectiv bun de pedagogi, care era unit, inovatori după modul de a munci și conștienți de faptul că rezultatul muncii vine doar peste ani.

– Timp de 20 de ani ați fost directorul școlii medii din localitate.

– Colectivul mi-a acordat încredere. Ideea mea era să fac din Negureni o localitate pentru care dragostea de carte să fie un cult or, aveam deja în raion sate, unde asemenea atitudine faţă de studii era formată încă din perioada interbelică. Mă refer la Sărăteni, Chiștelnița, Mândrești, Chițcani. Am început să selectăm cadrele noastre de pedagogi, începând cu clasele primare. I-am monitorizat la școli pedagogice și universități, încât pot declara că unii din ei au fost pregătiți din punct de vedere al profesiei chiar mai bine ca directorul școlii.

– Eraţi director când a fost construit blocul cu 4 nivele al școlii, acum Gimnaziul Negureni…

Continuarea citiți în n.39 din 24 septembrie 2021