Este necesară implicarea fiecăruia în viața societății, pentru a construi o democrație...

Este necesară implicarea fiecăruia în viața societății, pentru a construi o democrație reală

12
DISTRIBUIȚI

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.  Secretarul general  al ONU Ban Ki-moon declara că: „ societatea civilă este oxigenul democrației. Societatea civilă acționează ca un catalizator al progresului social și al creșterii  economice. Globalizarea și progresul tehnologic au smuls pe mulți din sărăcie, dar au contribuit și la inegalitate și instabilitate. Acum există o diviziune tot mai mare și mai profundă între oameni, precum și între instituțiile politice care există pentru a le reprezenta. Acum ca niciodată democrația este în pericol. Am încercat să aflu cum percep democrația, cum o celebrează și ce așteptări au oamenii raionului de la guvernarea statului.

Victoria Marin

 Unii cetățeni pun democrația doar pe seama politicului

Vasile Moraru, Sângerei: „Elemente de democrație la noi în societate sunt. Posibilitatea de a te expune este mult mai liberă comparativ cu trecutul. Țin minte că colegii mei, din viața de studenție, erau chemați la discuții neplăcute doar că scriau cuvântul ”Moldova” cu litere latine”.

Elena Dubenco, satul Drăgănești: „Cetățenii noștri așteaptă  un Mesia, un salvator care va rezolva toate problemele lor, oamenii tot încearcă să găsească pe cineva potrivit la conducerea țării, însă uită că acești oameni aleși sunt tot din aceiași societate. Desigur că o conducere competentă, profesionistă și onestă cu siguranță va urgenta schimbarea. Însă oricum schimbarea poate fi făcută de jos în sus, prin schimbarea de la sine, prin implicarea fiecărui cetățean în viața comunității. Indiferent pe cine alegem la nivel local sau republican, trebuie să urmărim și să  monitorizăm activitatea funcționarilor publici sau chiar și a directorilor de școli, gimnazii etc.”

Iurie Balan, Pepeni: „Ziua democrației, reprezintă o bună oportunitate pentru înțelegerea rolului democrației în lume. Democrația este mai degrabă un proces cu un scop în sine, fiind nevoie de implicarea comunității internaționale, a organismelor naționale decizionale, a societății civile și a persoanelor pentru ca scopul democrației să fie pus în practică. În adâncul sufletului democrația este despre oameni. Este construită pe incluziune, tratament egal și participare  – fiind o piatră fundamentală pentru pace., dezvoltare sustenabilă și drepturile omului. Aceste valori și aspirații nu pot fi văzute drept dovezi. Ele trebuie să fie cu adevărat în viețile oamenilor. În anul acesta Ziua Democrației o marcăm într-o perioadă în care încrederea oamenilor este scăzută și anxietatea este ridicată. Oamenii din întreaga lume sunt frustrați de inegalitățile și fărădelegile din Ucraina.”

Alți cetățeni  văd democrația prin prisma lipsurilor social-economice.

Alina Răcilă, Sângerei:„ Omul nu costă nimic la noi. Cei care trebuie să respecte legea – nu o respectă. Ei își fac interesele lor. Ei trăiesc doar pentru ziua de azi și nu-și închipuie că trebuie să servească poporul, dar nu poporul – pe ei. Nu știu  cum ne vom descurca iarna aceasta cu toate scumpirile, iar salariile noastre nu se mai majorează. Vom muri în case de frig și foame. Nici nu-mi pot închipui cum ne vom descurca mai departe, pentru că democrația rămâne doar un termin.”

Viorel Pașa, Bursuceni: „ Lumea zice că nu-i democrație, dar lumea nu știe ce-i aia democrație. Noi, toți românii așteptăm ca democrația să ne aducă mâncare, ciorbă, carne, dar asta nu-i democrație. Democrația este în cap, dar la noi în cap nu-i regulă. Fiindcă nu ne place să studiem, să învățăm, nu știm ce vrem, noi ieșim în stradă și strigăm.”

Liliana Onufrei, studentă: „Noi am moștenit din perioada comunistă  modelul așteptării. Toată lumea așteaptă să li se dea locuință, să li se ofere serviciu, așteaptă să se producă schimbarea spre bine. Democrația este un model la care noi aspirăm, dar el este mai dificil pentru noi, el implică participarea continuă al fiecăruia, și nu doar în procesul de alegere a conducătorilor, ci și în luarea deciziilor, monitorizarea proceselor, analiza rapoartelor.

Democrația rămâne forma de guvernământ cea mai potrivită la ora actuală, atâta timp cât are la cârmă lideri autentici.”

   Vladimir Stratulat, Chiștelnița:” Urmează ca societatea noastră să înțeleagă ce e aia exercițiu democratic. Or, nu putem cădea dintr-o extremă în alta la nesfârșit. Ne-am întrebat oare de ce votăm din răi în mai răi de la demisia forțată a premierului V. Muravschi de la 1994 încoace, cum s-a întâmplat că după demisia Guvernului Sturza i-am adus pentru 8 ani PRCM la guvernare? De atâta că ne lăsăm ușor manipulați, credem celor care oferă soluții radicale peste noapte dar astea, de regulă, sunt aventurieri politici.

Mihai Baraga, pensionar, Ordășei: Dacă nu vom învăța ce e aceea democrație vom orbecăi precum pisoii de câteva zile în întuneric, vom duce la putere ne destoinici ca mai apoi la nici câteva luni să ne dezicem de ei. Mă doare cel mai mult că noi de fapt nici opoziție nu avem – nici pe stânga, nici pe dreapta eșichierului politic. De ce? De atâta că așa i-am ales!