DISTRIBUIȚI

În sectorul agricol al raionului Sângerei este în toi recoltarea florii soarelui. În prezent acestea sunt grijile majore ale producătorilor agricoli. Dis de dimineață , în fiecare zi combinele sunt în largul plantațiilor pârguite. Echipajele participante la procesul de recoltare folosesc la maxim fiecare oră, să reușească la timp să strângă roada, cât timpul este foarte bun. Am vizitat și vizităm mai multe gospodării , ne-am convins că recolta diferă de la lan la lan, de la gospodărie la gospodărie, dar este una îmbucurătoare, ca și cea de grâu din anul acesta.

În raion nu avem vreo gospodărie care nu a cultivat și nu a produs în acest an agricol cultura de floarea soarelui. Fiind o cultură profitabilă, în total ea cuprinde o suprafață de 13 mii 543 hectare.


Agricultorul Nicolaie Lelic din satul Prepelița, directorul SRL „Grădina de Vis” printre primii în raion a demarat recoltarea florii soarelui pe o suprafață totală de 172 hectare. Combina încadrată la strângerea semințelor lucrează ca ceasul. Combainerul Dumitru Lelic, transportatorul Dumitru Lupașcu, experimentați în munca care o fac ,păstrează un ritm de lucru care rezultă câte 20 de hectare în zi. Și timpul util îl folosesc, dar și pierderi au grijă să nu admită. Fac pauza doar cât iau masa , organizată direct în câmp. ” Față de ceea ce am strâns în anul trecut , când recolta de floarea soarelui ca și celelalte au fost afectate grav de secetă, în anul acesta sunt bucuros de ceea ce strâng și cât obținem. De pe câmpul de 24 hectare care numai ce l-am finisat de recoltat cred că peste 2,5 tone la hectar am pus la coș”, a împărtășit combainerul.

Continuarea citiți în n.38 din 17 septembrie 2021