DISTRIBUIȚI

Expresie pe care o auzim tot mai des, în special în această perioadă de grea încercare pentru întreaga planetă, când medicii și asistenții medicali sunt expuși, zilnic, riscurilor și pericolelor de infectare, extenuare fizică și morală, dar continuă să vegheze sănătatea pacienților, oferind asistență medicală și salvând vieți. Și dacă statul ne asigură că sistemul medical poate face față epidemiei, lucrătorii medicali – oamenii care muncesc în ture a câte 24 de ore, prinși în costume incomode și măști sufocante, alții mereu la chemări în tot raionul – au nevoie de susținerea noastră cel puțin printr-o simplă sintagmă de gratitudine: „Mulțumesc, Doctore.”

Pe câmpul de luptă împotriva COVID-ului, ei sunt cei care stau în prima linie, în fața tuturor. De un an de zile lucrătorii medicali lucrează până la epuizare. Și ziua și noaptea sirenele ambulanțelor umplu străzile rămase aproape pustii ale localităților raionului, ducând cu ele oamenii care luptă pentru sănătatea altor oameni, semnul unei speranțe. Undeva pâlpâie o flăcăruie, o speranță că o viață aflată în primejdie ar putea fi salvată dacă oamenii în halate albe ar ajunge unde este nevoie de ei la timp. Doar dacă cel aflat în pericol ar fi transportat la timp la Spitalul raional.
Ei, oamenii în halate albe din orașul Sângerei și Centrele de Sănătate din raion, sunt, la mod sigur, cei mai importanți oameni, pentru oameni. De ei depinde venirea pe lume a micuților. De măiestria lor, de perseverența, de răbdarea lor depinde cum decurge viața de mai departe a copilului, apoi, de-a lungul anilor, nu o singură dată se întâmplă că, pentru ca să mai poată trăi, tot lor, oamenilor în halate albe, urmează să li se încredințeze viața oamenilor. Având încredere deplină în măiestria, în experiența lor, și procesul de tratament decurge cu succes.
Azi mai des auzim de la cei care au avut nenorocul să fie internați în Secția COVID a Spitalului Raional rostind cuvintele: „Am înțeles cu-adevărat ce forță în procesul de tratament are Cuvântul, rostit cu atenție, cu multă căldură, încurajator. Nu-i distingeam decât prin licărul din priviri și timbrul vocii.

Continuarea citiți în nr.11 din 12 martie 2021