DISTRIBUIȚI

          Copilăria reprezintă partea cea mai interesantă a vieții, cea mai inocentă și mai senină, perioada când se formează caracterul și personalitatea individuală, iată de ce copiii au nevoie de toată atenția și grija părintească. Egalitatea între copii este absolut necesară, dar totodată trebuie învățată, pentru ca aceștia să poată comunica la un nivel, chiar dacă unii se manifestă diferit.

           Centrul de reabilitare „Luminița” din orașul Sângerei este o instituție care oferă copiilor cu vârstele cuprinse între 3 și 12 ani un mediu favorabil dezvoltării lor, aceștia manifestând afecțiuni locomotorii și/sau de limbaj. Cel mai mare beneficiar are 16 ani și este aici de la inaugurarea centrului.

După depășirea vârstei de cazare, unii beneficiari pot merge la Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități „Credo”, dacă nu se reabilitează, iar alții merg la școală.

Deoarece părinții sunt încadrați în câmpul muncii, copiii sunt aduși aici pentru atât timp cât aceștia sunt ocupați, serviciile fiind gratuite.

         Elena SECRIERU, specialistă în cadrul centrului, pedagog spune că: „În centru sunt 12 copii permanenți, unii dintre care merg periodic la reabilitare în Chișinău sau Bălți. Mai avem și câțiva copii temporari, care vin pentru 10 zile în centru, la fel pentru niște cursuri de restabilire. Ei au nevoie de o atenție mai mare, căci și sufletul lor este mai mare”.

Din păcate, statul nu remunerează după eforturi, căci sunt aceiași pedagogi ca și cei din gimnaziu ori liceu. Cu toate că celor din urmă le-a fost mărit salariul cu 20%, pentru specialiștii centrelor de acest gen nu a fost valabilă majorarea. „Cu toate acestea, noi le oferim copiilor toată dragostea și atenția de care au nevoie”, adaugă pedagogul.

Întrucât, în curând se va marca Ziua Copiilor, am întrebat cum se sărbătorește întâi iunie la Centrul „Luminița”. „Conform regulamentului, membrii centrului petrec prima zi în…

continuarea o veți citi în numărul 22 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Centrul „Luminița”