DISTRIBUIȚI

Direcția Educație Sângerei a organizat și desfășurat sesiuni de formare online, pentru cadrele manageriale și didactice din instituțiile preșcolare.
Aceste sesiuni au vizat aspectul organizării la distanță a educației parentale pentru familiile ce au copii cu vârsta de 0-7 ani.
Consecutiv, acestea au demarat la nivel de instituții, fiind implicați părinții copiilor din fiecare instituție preșcolară din raionul nostru.
Scopul acestei instruiri este de a transmite părinților noi cunoștințe și informații referitor la rolul de părinte în vederea dezvoltării abilităților și competențelor necesare creșterii și dezvoltării copilului mic, formării conștiinței educative a părinților în scopul îndrumării, îngrijirii și educării eficiente a copiilor.
Sesiunile online sunt organizate cu părinții/îngrijitorii copiilor pentru a-i consilia, încuraja, ghida, a le da sfaturi, recomandări, explicații necesare în realizarea rolului său de părinte/ îngrijitor al copilului, pentru a discuta despre reușite și blocaje în acest proces.
Educația parentală se realizează în baza suporturilor informaționale tematice, elaborate în acest scop, care sunt diseminate părinților/ îngrijitorilor copilului în cadrul unui mediu educațional virtual, precum și a recomandărilor metodice privind aplicarea acestora.
Activitățile de educație parentală sunt realizate pentru a răspunde necesității părinților de a-și ajuta copiii în dezvoltarea lor și în condiții de criză.
Copiii nu trebuie să simtă efectele pandemiei, ci trebuie motivați să învețe în continuare (să se joace, să citească, să construiască, să învețe poezii etc.), dar nu blocați de refuzul sau incapacitatea părinților/ familiei, de a-i acorda suportul necesar.
De aceea este foarte importantă legătura emoțională cu familia și determinarea acesteia de a participa în activități de educație parentală, de a conștientiza importanța implicării tuturor membrilor familiei în activitățile de educație parentală, menite să îmbunătățească dezvoltarea copilului.
Larisa Nicov, Specialist principal, metodist Direcția Educație Sângerei