DISTRIBUIȚI

Promisiunea îi aparține Ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, făcută joia trecută, la întrevederea cu activul raionului. Fiind într-o vizită de lucru la Sângerei, ministrul, Secretarul de Stat Mihail Lupașcu, consilierii Ionela Stati și Andrei Cuculescu, în cadrul întâlnirii cu cetățenii și reprezentanții autorităților publice locale, au răspuns la întrebările ce țin de infrastructura drumurilor, transport, aprovizionarea cu apă, canalizare, mediu, gunoiști neutorizate, dezvoltarea businessului mic și mijlociu, atragerea investițiilor etc.
În alocuțiunea sa Anatol Usatîi a vorbit despre direcțiile prioritare de activitate a Ministerului și unele realizări obținute de Republica Moldova în domeniul economic. În această ordine de idei dumnealui a accentuat că: „cea mai îmbucurătoare veste pentru Dumneavoastră este că în primăvara anului curent vor demara lucrările de construcție a porțiunilor de drum Bălți-Sărăteni. Este vorba, de fapt, de cele două sectoare din drumul Chișinău-Orhei-Bălți, cu o lungime de 30 kilometri: centura de ocolire a orașului Sângerei, plus porțiunea de drum până în satul Copăceni și segmentul de drum din apropierea satului Prepelița și până la Ratuș, raionul Telenești.
Aceste segmente de drum trebuiau să fie gata încă acum doi ani, dar compania MSF Engenharia din Portugalia, cea care a câștigat precedentul contract în anul 2015, a efectuat doar circa o treime din lucrările planificate. Așa că autoritățile au fost nevoite, în luna martie 2018, să rezilieze contractul.
Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care finanțează proiectul, au anunțat un nou concurs, câștigat de „ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.
Contractele semnate în luna iulie 2019 au o valoare de 19,36 milioane euro și respectiv 16,65 milioane euro. Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 730 de zile și 365 zile pentru Perioada de Notificare a Defecțiunilor (perioada de garanție).
Drumul republican R6 asigură conexiunea între orașul Bălți și drumul M2 Chișinău- Soroca, prin Sângerei. Acest drum este unul dintre cele două drumuri de importanță majoră ce asigură circulația între Chișinău și Bălți, precum și între mai multe centre regionale și locale.
Lucrările, ce urmează a fi executate concomitent, sunt divizate în două loturi și vor consta în aplicarea unui strat de asfalt peste cel existent și supralărgirea drumului pentru asigurarea amenajării celei de a treia benzi de circulație pe toată lungimea drumului.
De asemenea vor fi reabilitate 10 poduri și efectuate lucrări de stabilizare a terasamentelor pentru prevenirea alunecărilor de teren.”
Primarii Arcadie Covaliov, orașul Sângerei, Alexandru Sîrbu, comuna Cubolta, Mihai Pleșca -Prepelița,Oleg Rotaru – Pepeni, Mihail Col – Țambula, Sergiu Dubenco – Drăgănești, Ala Guzun – Bilicenii Vechi, șeful Cabinetului Metodic al Direcției Educație, Ion Roșca și mulți alții, au abordat subiecte ce vizează finanțările din Fondul Rutier pentru anul curent, programele de gazificare a localităților, executarea bugetelor locale, întreținerea drumurilor, transportul public, aprovizionarea cu apă și conectarea la rețelele de canalizare, revizuirea instituțiilor de învățământ, semnalând totodată necesitatea stringentă de a fi soluționate și problemele ce țin de gunoiștile neautorizate din țară.
În context, ministrul Anatol Usatîi a dat asigurări de toată deschiderea din partea Ministerului de resort în identificarea celor mai eficiente soluții la problemele enunțate.
În același context Grigore Corcodel a menționat că Guvernul își asumă doar obiective realiste. În opinia președintelui: „E ușor să faci declarații despre nivelul de bunăstare, infrastructură, salarii, drumuri, apeducte etc. Sporirea nivelului de bunăstare a populației, Guvernul o corelează cu creșterea economică. Trebuie să muncim împreună pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus, să nu așteptăm că cineva ne va rezolva problemele.”
În cadrul întrevederii Anatol Usatîi a răspuns la multiplele întrebări ale asistenței.
După întâlnire ministrul și consilierii au primit în audiență cetățeni.
După audierea cetățenilor, Anatol Usatâi a efectuat o vizită la șantierul de construcții a Companiei ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia, care va construi porțiunea de drum- Bălți –Sărăteni. Lucrările vor demara în primăvara anului curent și vor fi finalizate în 2021.