DISTRIBUIȚI

În data de 10 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului. O zi importantă pentru fiecare din noi, ziua când ne aducem aminte că în afară de obligațiuni ce le îndeplinim zilnic, mai avem și drepturi. Drepturi ce deseori ne sunt încălcate. Cu scopul de a informa cititorii noștri despre drepturile omului cât de respectate sunt acestea, am intervievat unele persoane pentru a afla răspuns la întrebările:
– Se respectă sau nu drepturile omului?
– Cât de bine cunosc oamenii drepturile lor?

Vera BRAȘOVSCHI, activist în domeniul Drepturilor Omului:
„O țară, bogată se deosebește de o țară săracă prin faptul că în țările bogate drepturile omului sunt respectate.
Noi, cei din raion, din Moldova, suntem din prima categorie. Nu. Drepturile omului nu sunt respectate per ansamblu atât în comunitate, cât și în țară. Categoria Drepturile Omlui face trimitere la un trai decent, un mediu de trai protejat, locuri de muncă bine plătite, la violență, trafic de persoane, corupție combătută sau cel puțin diminuată. Compatrioții noștri pleacă în țări străine și acolo, muncesc la negru, fără a fi cetățeni cu drepturi depline.
Noi, cei rămași acasă am ales o cale mai grea: prin eforturi susținute să educăm oamenii în spiritul respectării Drepturilor Omului, mai apoi să le instaurăm definitiv în societate. Până când tot ce putem menționa este că deja multe lucruri se realizează în această privință.”
Nicolae ȚURCANU, 62 de ani:
„Dacă e să mă refer la cât de bine cunosc oamenii noștri drepturile lor, pot spune că foarte puțini. Unele persoane mai continuă să trăiască în altă realitate, cu mentalitate sovietică. Datorită cursurilor incluse în programele de educație elevii acum cunosc mai multe despre drepturi decât unii din părinții lor. Însă am rezerve că ei sunt convinși că ele trebuie respectate. Fiecare persoană e datoare să-și apere drepturile sale, dar pentru aceasta este nevoie să fii bine informat, să analizezi bine situația și să determini ce drepturi ți-au fost încălcate.
Fiecare funcționar, angajat public este obligat la locul de muncă să informeze angajații referitor la drepturi și oportunități. Altă problemă pe cât de pregătit este angajatul să informeze cetățenii asupra drepturilor sale.
Țin să menționez faptul că, odată ce ai apărut pe acest pământ, ai primit onorabilul titlu de – Om. Faptul dat ne-a permis să beneficiem de-a lungul vieții de toate Drepturile Omului, indiferent de statutul de vârstă, sex, apartenență politică etc…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 45 din săptămâna aceasta