Dorințe pedagogice împărțite

Dorințe pedagogice împărțite

75
DISTRIBUIȚI

În contextul apropierii alegerilor parlamentare, reporterul ziarului „Ecoul nostru” a decis să afle de la diferite categorii de oameni ce așteptări au de la viitorul legislativ. De această dată la întrebare au răspuns câțiva pedagogi.

Viorica VULPE, profesoară de istorie, L.T. „A.Agapie”, Pepeni:
„Avem așteptări mari de la guvernare deja de decenii. Doar că guvernanții prin diverse căi și metode se străduie să profite de răbdarea și bonomenia cetățenilor. Au fost și continuă să fie alimentați cu falsuri și promisiuni în toate domeniile cetățenii. Optimiștii mai așteaptă, realiștii au plecat de mult din țară, alți fac valizele. Dacă continuăm în stilul și ritmul dat, în viitorul apropiat, nu vor fi nici elevi, nici cadre didactice, nici medici nici pacienți și nici contribuabili în țară. Pe guvernanți ar fi cazul să-i preocupe deschiderea intreprinderilor industriale (fabrici, uzine) pentru că economia țării se axează pe comerț (cumpărarea-vânzarea produselor și nicidecum nu producerea bunurilor). Identificarea noilor piețe de desfacere a mărfurilor pentru agricultori. Să fie create condiții decente de trai, de muncă, salarii decente, pentru a stopa fluxul migrației în Uniunea Europeană, SUA, etc. Măsuri în scopul extinderii prestigiului profesorului/educatorului ca specialist, deoarece calitatea educației în mare măsură depinde de calitatea cadrelor implicate în acest proces, continuarea procesului de integrare europeană. Și nu în ultimul rând respectarea statului de drept – deziderat important a unui stat democratic. Sunt doar unele din multe așteptări fără de care viața nu poate să decurgă într-un ritm normal.”
Maria BAJURA, directoarea Gimnaziului „A.Păunescu”, Copăceni:
„Îmi doresc schimbări de esenţă a ţării, schimbări care să mă sincronizeze cu modernitatea europeană. Îmi doresc în Republica Moldova o creştere a nivelului de trai al populaţiei, să devină acea țară în care toți cetățenii vor fi recompensați pe măsura muncii depuse, iar tinerii vor fi hotărâți să își construiască un viitor în țară, în loc să emigreze și să contribuie la schimbarea în bine a societății. Școala de azi are nevoie și de tineri specialiști, dar cu regret nimic nu-i motivează să rămână aici pentru a-și construi viitorul.Și eu, ca și toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova, sunt cu speranța că noua guvernare va fi alături de oameni.” …

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 6 din această săptămână