DISTRIBUIȚI

Fostul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, s-a stins din viață.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Vasile Șoimaru pe o rețea de socializare, transmite Știri.md.
Politicianul s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani.
„Cu mare durere în suflet vă anunț că astăzi, 8 aprilie 2020, eu am pierdut un coleg și frate, noi am pierdut un patriot, un om de stat, premierul Independenței noastre, Valeriu Muravschi. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!!! Condoleanțe familiei, inclusiv copiilor din străinătate…”, a scris Vasile Șoimaru.

Potrivit presei, politicianul a suportat recent o operație complicată.

Valeriu Tudor Muravschi s-a născut la data de 31 iulie 1949 în satul Sirota din raionul Orhei. Acesta a ocupat funcția de viceprim-ministru, ministru al finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991).

La data de 28 mai 1991, Valeriu Muravschi a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Principala problemă cu care a fost confruntat Valeriu Muravschi în calitate de prim-ministru a fost soluționarea conflictului din Transnistria. La 15 martie 1992, Guvernul Republicii Moldova a făcut un apel către locuitorii din raioanele de pe malul stâng al Nistrului să respecte autoritățile de stat.
Ca urmare a neîncetării atacurilor forțelor separatiste, la 28 martie 1992, s-a declarat starea excepțională în toata Moldova, premierul Valeriu Muravschi îndemnând poporul să fie gata să-și apere țara. A doua zi, Guvernul Republicii Moldova dă un ultimatum de două zile minorității rusești din Transnistria pentru depunerea armelor, după care guvernul amenință să înceapă acțiunile ofensive asupra rebelilor.

Nefiind acceptat ultimatumul, la 1 aprilie 1992, Guvernul Republicii Moldova trimite grupuri de polițiști din Ministerul de Interne în orașul Bender, acest atac reprezentând prima acțiune de război oficială între Republica Moldova și separatiștii din Transnistria. La 21 iunie 1992, președintele Federației Ruse, Boris Elțin amenință cu intervenția militară a Rusiei dacă luptele nu încetează.

La data de 1 iulie 1992, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, îl desemnează pe Andrei Sangheli în funcția de prim-ministru. Desemnarea lui Andrei Sangheli ca prim-ministru a fost una dintre condițiile „Convenției Elțin-Snegur”, care prevedea formarea unui guvern de „conciliere”.