DISTRIBUIȚI

Scrisoarea celor 2 pedagogi am găsit-o în culegerea ”Scrisori către Stalin sau spovedania celor ocupați (1947-1953)”, un volum care conține 280 de adresări ale cetățenilor RSSM către dictatorul Iosif Stalin despre problemele și necazurile în care au nimerit în anii ce au urmat după ”eliberare” adunate de dr. în istorie Mariana S. Țăranu. Scrisoarea de mai jos aparține învățătorilor Ivan și Iulia Railean din Chiștelnița şi a fost trimisă lui Stalin în aprilie 1949. Aşadar, cităm:

De la Railean Ivan Ananievici, soț, Railean Iulia Danilovna, soție, învățători la școala din satul Chiștelnița, raionul Chiperceni, reg. Chișinău, RSSM, 23 aprilie 1949
Stimate Iosif Visarionovici!
Noi, învățători din Basarabia, îndrăznim să ne adresăm Dumneavoastră și cu ochii înlăcrimați, Vă rugăm să ne ascultați sufletul plin de durere. Eu, învățătoare cu staj de muncă de 34 ani și soțul meu, tot învățător care a lucrat la școala din sat în perioada 1940-1941 și din 1946 după demobilizare din Armata Roșie până la 1 aprilie anul curent pentru președintele sovietului sătesc am devenit chiaburi. E adevărat, am avut 8,5 hectare de pământ rămase ca moștenire de la părinții noștri, cu care am fost împroprietăriți în rezultatul Reformei Agrare din România în 1921. Având unele conflicte cu președintele sovietului sătesc am fost întroduși în lista chiaburilor și, în pofida faptului că suntem învățători, în anul 1949 am fost impuși să lucrăm 10 hectare de pământ și ne-a preîntâmpinat că dacă în decurs de 5 zile nu vom îndeplini planul la semănat, ne va acționa în judecată și ne va trimite în Siberia sau noi singuri ne vom spânzura pe loc.
Așteptând la tot felul de acțiuni din partea președintelui s/s din frică am depus la Secția de Învățământ cererea de concediere din funcția de învățători și acum ne perindăm prin țară dar, neprimind acceptul de la raion, nu suntem angajați, fiindcă nu ni se dă acceptul deoarece este consultată opinia aceluiași președinte al sovietului sătesc. De la 1 aprilie nu mai lucrăm, ne-am adresat cu o plângere la Sovietul Miniștrilor din Moldova, Sovietul Miniștrilor ne-a direcționat plângerea la Comitetul Executiv Raional. Pentru a verifica starea reală de lucruri de la Chiperceni l-au trimis în teritoriu pe un cunoscut al președintelul s/s care a adunat date denaturate dela acesta și dela apropiații lui în defavoarea noastră. Informațiile adunate de cei de la Comitetul raional le-au expediat la Sovietul Miniștrilor din Moldova, rezolvarea problemei se tărăgănează, iar noi continuăm să fim fără serviciu, oare aceasta va dura mult?
Învățătorule a tuturor popoarelor libere!
Ne adresăm către Dvs. și Vă implorăm să ne acordați numele de cetățean sovietic și permisiunea de a practica responsabila activitate de învățător-educator sub oblăduirea puterii sovietice, încât Dvs. și țara să se convingă de tenacitatea și sinceritatea noastră.

Continuarea citiți în n.46 din 12 noiembrie 2021