DISTRIBUIȚI

Ne dorim cu toții un trai decent. Visăm concedii frumoase, mașini moderne, transport public european…
Ca să ai un concediu perfect, ai nevoie de bani. Dar ca să pleci cu toată familia într-o excursie la mare, nici de drum nu ne ajung banii pe care-i primim lunar.

Mașini europene? Pentru ce drumuri? Pentru gropile de la noi?
Vrem să dispară rutierele, să desființăm „piețele”. Nu ne interesează cu ce trăiesc sărmanii noștri pensionari. Nu ne gândim că poate băbuța care vinde roșii lângă șosea nu are alt venit sau eventual are o pensie de câteva sute de lei. Noi vrem în Europa. Dar nu avem nici salarii europene, nici pensii, nici drumuri…
Însă mai mult decât orice altceva noi nu avem clasă politică europeană. Tocmai de aceea trăim ca vai de noi. De la o televiziune la alta se aruncă vina pe „ceilalți” politicieni. Când, de fapt, sunt toți o apă și un pământ. Majoritatea politicienilor noștri sunt milionari. Au mai mulți bani decât omologii lor europeni. Nu au altă grijă decât să-și îngrașe punga. Acum au obosit și au plecat în vacanță. Au ridicat și salarii pe potrivă. Iar noi, cei mulți și săraci… Visele noastre europene nu îi interesează.
Sunt paraziți în sensul propriu al acestui cuvânt: stau pe spatele acestui popor și se hrănesc cu sângele lui. Dintr-o țară mică, fără prea multe resurse, ei au reușit să stoarcă milioane. Iar după ce au furat tot ce se putea fura, de la pământuri publice la clădiri, au trecut la bănci și au furat ceea ce împrumutaseră de afară. De ce se scumpește totul? Ce va fi în toamnă? Pentru că toată lumea își dă destul de bine seama că nu va fi mai bine.
Și asta nu se întâmplă în ultimii ani, ci se întâmplă de la Independență încoace. Iar până la Independență au fost alții care au scos ce au putut de aici.
Mă întreb și vă întreb de unde au ei bani când nimeni nu are? Au scos bani din piatra seacă? Au găsit o căldărușă cu galbeni, le-a plouat în curte sau au găsit pomul care dă bani în loc de roade? Nu. Au luat de la noi.

Continuarea citiți în nr. 27-28 din 24 iulie 2020