DISTRIBUIȚI

Toată lumea a așteptat cu sufletul la gură alocuțiunea lui Vladimir Putin care trebuia să aibă loc luni,9 mai pe Piața Roșie. Or, această lume trebuia să găsească un răspuns ori o explicație la așa numita ”operațiune militară specială” concepută, demarată nu se știe cu ce scop și a cărei final se vede deja or, Ucraina cu armata ei a demonstrat din start că nu vrea să cedeze nici teritoriul, dar nici istoria sa. Mulți am așteptat ca Putin să ne verse lumină asupra ce avea să facă după 9 mai dar de fapt nu am auzit nimic deosebit. Am văzut un bătrân secătuit și bolnav care a bânguit fraze spuse de atâtea ori – despre faptul că el a preîntâmpinat dar nu a fost ascultat vs. pericolul care-l aduse extinderea NATO, că lovitura a fost una preventivă, adică dacă nu loveam noi lovea NATO, etc, etc. Apoi s-a așezat obosit între veteranii de război dintre care cel mai tânăr are 96 ani, adică sunt cu 30 ani mai în vârstă decât același Putin dar vădesc o sănătate de fier. Nu voi obosi pe cititorul nostru cu cugetări lungi și inutile vs. ceea ce se face în sufletul kgb-ist ajuns dintr-o întâmplare președinte de țară – voi încerca doar să trag niște concluzii din cele observate reieșind din propria experiență de viață.

Așa dar:

1. Rusia putinistă pierde războiul cu Ucraina, or acest război nu numai că este nedrept dar și prost pregătit. Asemenea războaie Rusia a mai avut – Războiul Crimeii de la mijlocul sec. XIX, Războiul sovieto-finlandez mai numit și războiul de iarnă. Nu ajută nimic –nici escaladarea propriu zisa a conflictului, nici folosire armei nucleare.

2. 90 % din discursul său a amintit de o pledoarie de justificare la Tribunalul internațional care-l va judeca pe Putin și regimul lui- noi n-am dorit, am fost forțați, am fost provocați, nu ne-a înțeles nimeni, etc. etc. Era firească o totalizare, un anunț de recunoaștere ori anexare a tot felul de republicate feliate din trupul unui stat suveran.

3. Sărbătoarea a fost plictisitoare și banală or, vojdil n-a primit nici un fel de cadouri din cauză că Shoigu nu i-a raportat nici o victorie în Ucraina. Ba mai mult decât atât rușilor li s-a cerut să sărbătorească Victoria contra Ucrainei în loc de victoria contra Germaniei.

Continuarea citiți în n.21 din 13 mai din 2022