DISTRIBUIȚI

  Gunoiştea din BiliceniiNoi unde sunt depozitate  deşeurile din mun. Bălţi  poluiază  mediul înconjurător. Localnicii nu mai pot  suporta mirosul greu șifumul înnecăcios care vine de la gunoişte.

În regiunea nord, pornind de la Sângerei către  municipiul Bălţi există pericolul unei bombe ecologice, care permanent se simte. Este o catastrofă ecologică generată de poligonul de gunoi, rampele cărora sunt în permanentă ardere .Tot gunoiul care-l produc cetăţenii oraşului Bălţi, se depozitează în afara urbei, la poligonul situat în afara oraşului, dar în teritoriul  raionului Sângerei, aproape de satele primăriilor Bilicenii Noi, dar şi Ţambula. Astfel dacă bălţenii scapă de mirosul teribil de gunoi, apoi cetăţenii acestor comune zilnic suportă acest miros şi fumul înnecăcios.

 Plângerile oamenilor nu se opresc, pentru că situaţia dată  nu se schimbă. Bomba ecologică cu impact negativ direct asupra vieţii şi sănătăţii lor, continuă să-şi facă efectul îngrozitor. Oamenii supărați ne-au spus că „guvernările vin şi se duc, iar problema bombelor ecologice distrugătoare rămâine. Autorităţile publice locale au mai încheiat un mandat, timp în  care au  fost promise soluţii şi pentru această problemă a cetăţenilor raionului. Şi unii, şi ceilalţi nu au făcut decât atât: să permită continuu să ardă gunoiştea şi să poluieze mediul fapt despre care cetâţenii  atenţionează în adresările şi sensibilizările lor, calificate – „ nu mai putem suporta”.

 Administraţia  poligonului susţine că această situaţie teribilă  nu este întotdeauna. Ea a apărut  pentru că nu dispune de tehnică  necesară  pentru compactarea eficientă a deşeurilor.

  Tergiversarea acestor  lucruri şi  identificarea soluţiilor  nu este  în favorul  localnicilor. Ei părăsesc casele şi vilele. Cei care  au procurat case sau şi-au construit vile în  această localitate și zonă  regretă amarnic şi  blestemă clipa când au făcut-o. Consecinţele  poluării sunt grave în toată zona. Ei nu dispun de apă potabilă, toate sursele de apă fiind poluate.În astfel de atmosferă de ardere a  gunoilui, ei nu pot respira. După cum  ne-au relatat, nu se încumetă să cultive ceva, nu are rost. …

continuarea articolului îl puteți găsi în nr. 28 al ziarului din 19 iulie