DISTRIBUIȚI

Generațiilor noastre din fragedă copilărie li s-a inoculat ideea că cel mai important eveniment în istoria URSS după Revoluția din Octombrie a fost victoria în cel de-al Doilea Război Mondial sau Marele Război pentru Apărarea Patriei. Toată ideologia sovietică era construită în jurul acestor două evenimente – cărți, filme, manifestații politice, educație, relații interetnice…

Germania nazistă și nemții erau asociați cu iadul de pe pământ, iar poporul sovietic – cu Goliatul care a salvat omenirea de pierzanie. Războiul a fost în mare romantizat și folosit ca unealtă propagandistică, parte a ideologiei comuniste.
Lucrurile au început să se schimbe după începutul perestroikăi și în perioada de glasnost’. S-au deschis arhivele și istoricii au început să vorbească despre alte aspecte, mai puțin cunoscute. Spre exemplu, anvergura pierderilor umane. Pe 8 mai 1990 s-a făcut publică prima cifra „rectificată” – 26 de milioane 600 de mii de oameni. Printre care 53.900 de victime din rândul moldovenilor mobilizați pe front. A început să se discute public despre greșelile și pierderile umane uriașe de la începutul războiului. S-au demontat multe mituri propagandiste (ex.: 28 de eroi din divizia generalului Panfilov). S-a menționat și contribuția majoră a Aliaților, dar și Lend-Lease-ul american. Au început să apară informații despre Pactul Ribbentrop-Molotov, secret păstrat cu strășnicie din care rezultă că Basarabia a fost ruptă din trupul României.
Însă, odată cu venirea la putere a lui Putin, rușii au început să „confiște” toate meritele victoriei de la alte popoare, inclusiv de la cele care au făcut parte din URSS. Arhivele au fost închise din nou. Orice viziune critică s-a considerat crimă împotriva statului, iar pactul rușinos Ribbentrop-Molotov – negat. S-a revenit plenar la narativul sovietic, iar tema victoriei a devenit ideologie de stat. Noțiunile „nazist”, „fascist” au început să fie din nou inoculate la nivel de inconștient noilor generații. Și asta în condițiile în care nimeni nu a pus la îndoială contribuția decisivă și nici pierderile uriașe ale poporului rus în război! Drept rezultat, astăzi majoritatea rușilor îi consideră pe ucraineni naziști și aprobă războiul de agresiune din Ucraina. De ce? Pentru că așa le-a spus propaganda oficială.

Continuarea citiți în n.20 din 6 mai 2022