DISTRIBUIȚI

În viața de zi cu zi ne mai ciocnim de un fenomen care ne apasă pe suflet povara că suntem săraci. În zilele pline, de piață mai cu seamă, sâmbetele și duminicile ne întâlnim cu oameni cerșetori. Aceștea te opresc din drum cu rugămintea să le dai bani, jertfă pentru o oarecare poveste de viață a lor. Fie caz de boală, de incendiere a casei sau pur și simplu să le dai că nu au. Sunt câteva dintre invocările și motivele pentru care ni se cere jertfă. Mai nou, au apărut și persoane cu imagine de preot și măici. După felul cum se prezintă, prin cererea de jertfă s-ar părea că au statut de om al lui Dumnezeu, slujitori ai bisericii. Aceștea invocă motivul că adună jertfă pentru Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bocancea. Preoții deghizați stau și la răscruce de drum, către acele căi de acces care se află mai aproape de Mănăstire. De la oprirea către Chișcăreni, după popasul din acest loc, aceștea au umblat de-a lungul și de-a latul tot satul Bilicenii Vechi, milostiv cerând jertfă pentru mănăstire.Tot în această zi au fost văzuți în altă margine a raionului, din partea raioanelor Fălești și Ungheni.Unde ca unde, da Mănăstirea Bocancea este instituția religioasă frecventată de toți și iubită de foarte mulți enoriași din orașul Sângerei și întreg raionul. Arhimandritul Pahomie este arhicunoscut printre toți oamenii de bună credință, iubit și apreciat pentru dragostea sa mare față de Dumnezeu, puterea dumnezeiască care o are și pentru dragostea de enoriași, credibil pentru inima și cugetul creștinilor. Enoriașii cunosc și pe ceilalți slujitori ai Mănăstirii și faptul că starețul Pahomie niciodată nu ar trimite solii în felul acesta, spre a cerși pentru necesitățile de întreținere al lăcașului sfânt, loc de rai și de refugiu sufletesc. Mănăstirea prin predica sa, are atâțea susținători și ctitori cu suflet generos care o ajută, încât este ridicol să fie trimiși cerșetători în stadă pentru necesitățile sale. Starețul Pahomie nici pentru nimic în lume nu a recurs și nu recurge să trimită în lume așa zișii soli închipuți să-i adune jertfă. Este mult prea mult pentru deminitatea sa umană și creștinească. Nu recurge să-și trimită solii săi cu mâna întinsă în stradă, la colț de piață ca să ceară jertfă. Cu numele și prestigiul mănăstririi alții, după cum bine se vede și se sesizează, presupunem escroci , preoți deghjizați, adună bunuri financiare mai cu seamă, mințind oamenii în numele Domnului și al Mănăstirii . Cei care au de donat și donează cu drag pentru mănăstire, nu-i cred și i-au mărturisit părintelui Pahomie acest fapt cu regret, sesizând și Înspectoratul de Poliție Sângerei.
Cu verticalitatea sa creștinească și cu iubirea față de Dumnezeu, starețul Mănăstirii Bocancea Pahomie a rămas stupifiat, aflând despre aceste lucruri făcute în spatele său, dar prin onoarea sa.
„Îmi pare rău că sunt persoane care se ocupă cu astfel de lucruri murdare , necreștinești. Calea spre lumină Dumnezeiască și credință nu se face prin escroci. Noi întreținem lăcașul prin altar și sfinte rugăciuni la care participă întreaga comunitate creștinească. În plasa escrocilor să nimerească numele mănăstirii și al starețului personal este peste oricare măsură și cuviință . Prin rugăciune ne menținem, prin rugăciune suntem dragi și sunt atașați creștinii de noi. Tot prin rugăciune vom desconspira numele și faptele acestor făptași, murdari la cuget, suflet, faptă”, susține starețul Pahomie. El roagă oamenii să nu să se lase acestor provocări și mințiți.
Acolo unde există înșelăciune nu poate exista spiritul lui Duimnezeu. Nu este totuna dacă banii pentru biserică se oferă cinstit sau din furturi. Din acest motiv, simțind că sunt mințiți, enoriașii au apelat către ajutor la ofițerii Inspectoratului raional de Poliție, care s-au sesizat și investighează căile nepotrivite ale presupușilor escroci. În numele cinstirii Domnului și Mănăstrii aceștia să fie opriți, căci Mănăstirea Bocancea este jertvă de înviere creștinească, loc de mângăiere și nu loc pentru pofte de escroci. Aici mereu Dumnezeu să coboare la chemarea arhimadritului și omului său,Pahomie, blând și luminos , nu cei care vorbesc frumos în numele Domnului, dar vă curăță frumos buzunarele.