DISTRIBUIȚI

Conştiente de responsabilitatea ce îi revine mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie 2021, instituțiile mass-media membre ale Asociaţiei Presei Independente (API) îşi declară angajamentul de a reflecta nepărtinitor şi echidistant desfăşurarea campaniei electorale în conformitate cu legislația în vigoare, prevederile statutare ale API şi ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Pe toată durata campaniei electorale, instituțiile mass-media membre API vor continua să profeseze un jurnalism obiectiv şi nu vor admite partizanatul politic. În același timp, nu va fi limitat spațiul de critică obiectivă la adresa concurenților electorali, cu respectarea normelor deontologiei jurnalistice.
Instituțiile mass-media membre API îşi asumă angajamentul să nu se implice în campanii de denigrare/defăimare a concurenţilor electorali. În acelaşi timp, jurnaliştii vor investiga şi vor informa publicul despre partidele și candidaţii la funcţia de deputat cu probleme de integritate, care promovează interesele unor grupări criminale sau sunt implicați în alte acţiuni ilegale sau împotriva statului de drept.
API face apel către toţi proprietarii/editorii instituţiilor mass-media scrise şi electronice, furnizorii de servicii media audiovizuale din Republica Moldova să se abţină de la orice formă de manipulare a opiniei publice şi de la promovarea discursului de ură, respectând pluralismul de opinii şi principiile eticii profesionale. Încurajăm redacțiile să analizeze critic programele electorale, să ofere publicului informație complexă despre soluțiile concurenților electorali la problemele reale ale cetățenilor și să nu se lase antrenate în promovarea informațiilor false și a speculațiilor geopolitice.

Aprobată de Consiliul de Administrare API

Continuarea citiți în n.23 din 11 iunie 2021