Decizia instinctuală, pe care avem tendința să o luăm la cutremur, ne...

Decizia instinctuală, pe care avem tendința să o luăm la cutremur, ne poate duce la moarte

36
DISTRIBUIȚI

Cutremurul devastator din 1977, produs în România, a luat peste 1.500 de vieți. Printre victimele cutremurului din 1977 se numără și celebrul actor Toma Caragiu și regizorul Alexandru Bocăneț.

„Cum au murit Alexandru Bocăneț și Toma Caragiu? Au ieșit din casă în timpul cutremurului. Whisky-ul îl aveau intact, pe masă. Dar ei au ieșit din casă și s-au prăbușit scările. În general, scările cad primele peste tot. De asemenea, nu este bine să iei liftul. De fapt, nu este bine să ieși din casă. Sunt șanse mai mari să supraviețuiești în caz de cutremur dacă stai în casă”, a zis Alfred Bulai.

Sociologul a subliniat că este chiar mai bine să fii în casă în caz de cutremur pentru că, dacă ești afară, îți pot pica pe cap diferite elemente.

Fiecare familie trebuie să aibă un “Plan de urgență” în caz de cutremur. Trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase și ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească şi trebuie fixat de structură, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz).

Trebuie cunoscută amplasarea comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze şi modul lor de manevrare, astfel încât la nevoie să poată acţiona cu operativitate.

Din ce este constituită această rezervă (conținut minim): apă (minim 4 litri), alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante etc.; trusă de prim ajutor; pătură; aparat de radio cu baterii; lanternă; baterii de rezervă; fluier; articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică și agendă cu numere de telefon importante.