De ce la sfârșit de iulie legumele rămân atât de scumpe

De ce la sfârșit de iulie legumele rămân atât de scumpe

28
DISTRIBUIȚI

„Suntem la sfârșit de iulie, dar când intri în piața comercială din raionul Telenești preturile la legume și fructe iți creează impresia că suntem prin luna aprilie. Roșiile mai continuă să se vândă cu 12-15 lei, castraveții – cu 12-18 lei, ceapa cu 10 lei și tot așa. Și asta în Moldova, o țară agrară!”, se revoltă cititorul  Mihail  Cibotaru  din  Telenești.

          „Discutând cu mai multă lume din domeniu, am înțeles că, având o Academie de Științe și o mulțimi de instituții științifice, universitate agrară, Minister al Agriculturii şi o sumedenie de structuri de stat cu profil agricol, care înghit anual sute de milioane de lei din buget, am rămas fără fond semincer autohton, producerea legumelor nu mai este rentabilă, tot mai mulți fermieri, renunță să le cultive.  Ce se întâmplă, oameni buni?”, se întreabă dl  Cibotaru.

V  ă invităm deci, dragi cititori, să dezbatem această problemă, care ne afectează pe fiecare.

Căutând să aflăm răspuns la întrebarea cititorului, am mers mai întâi la piața comercială din  centrul raional. Într-adevăr, preturile la majoritatea produselor agricole sunt mai mari ca în perioada respectivă din anii trecuți: roșiile – 13-15 lei/kg, castraveții – 18 lei, ceapa – 10-12 lei, cartofii 10-12 lei/kg. Am întrebat câțiva vânzători cum explică această scumpete.

     Valeria: Anul acesta este putina producție. Mulți fermieri au renunțat să mai cultive legume, spun că acestea nu mai sunt rentabile. Alții zic că tomatele, castraveții anul acesta s-au uscat înainte de vreme, chiar şi în sere. Dar dacă nu-i producție îndeajuns, e clar de ce preturile cresc. Posibil ca în luna august preturile să mai descrească, crede vânzătoarea.

  Dar ce spun producătorii de legume consacrați din raion?  Solicitat să comenteze situația actuală  Vasile Popa, unul din producători  ne-a spus: „Situația de pe piața de legume și fructe din R. Moldova nu trebuie să ne mire. Avem prețuri mai mari cu 20 % versus anul trecut. Remarc o situație de neglijat – la piețele agricole din sate unde legume vine de la producător prețul este mai acceptabil. La Telenești și în capitală unde bântuie intermediarii prețurile sunt mai mari. Înainte astea aveau un adaus de un leu-doi la kilogram, acum adaugă chiar până la patru lei.   Spre deosebire de alți producători eu dispun de instalații de irigare prin picurare dar nu am apă din cauza secetei. Colac peste pupăză Răutul nu mai are debitul de altă data!”

  Vasile Popa  cultivă  legume în câmp deschis. Nu mai folosește demult semințe de producție autohtonă or, precum spune domnia sa  activitatea de cercetare este nu se mai practică în Republica Moldova. Se procură semințe de producție olandeză ori germană care dau roadă bună la hectar, rezistă la transportare pe distanțe mari. Totuși majoritatea legumicultorilor nu au posibilități de irigare a plantațiilor. Așa că, spun ei, piața se bazează acum mai mult pe producția crescută în sere, care-i limitată și scumpă.

  ”Am zis mai sus că prețul la producția agricolă depinde în mare parte de cantitatea și calitatea ei. Mai multe gospodării agricole au renunțat ori sunt pe cale de a renunța să cultive legume, dar și fructe pentru că pe piața internă cererea este foarte mică. Lume a rămas puțină, veniturile oamenilor sunt foarte modeste, de aici și vânzările-s mici, care nici pe departe nu sunt rentabile”, îmi spune alt producător care vinde la piața de la Sărăteni.

   Un alt producător agricol important, Gheorghe Costișanu, susține aceiași linie de subiect: „Prețurile la legume sunt mari din mai multe motive. Toate cheltuielile materiale și umane pentru producerea legumelor (semințe, pesticide, îngrășăminte, carburanți și lubrifianți, muncă etc.) sunt foarte mari. Semințe, pesticide aduceam din Ucraina. Cum va fi de acum încolo nu știm fiindcă eram integrați în relații de parteneriat cu această țară, prin urmare războiul impus țării vecine ne strică multe planuri”.

     Vladimir Rotaru directorul AIPA Orhei  ne spune că  producătorii de legume din raionul Telenești au înaintat peste 400 cereri de subvenționare