DISTRIBUIȚI

Această imagine ne-a prezentat-o pe rețelele de socializare Alexei Găină, doctor în științe fizico matematice, originar de la Chițcani, fratele notoriului chitarist Valeriu Găină care trăiește la Los Angeles. Imaginea a gasit- o in arhiva tatalui său Boris Găină, în ea se vede nu doar el fratele mai mare Sergei, dar si David Bronstein si sotia sa Zinaida Bersadski, dirigintele de la Telenesti din anii 1967 – 1971. Imaginea tine de prima conferinta a pedagogilor din raionul Telenesti. Dl Alexei este de părere că conferința a avut loc în anii 1950- 1951, cand tatal a lucrat la scoala din Verejeni.

Dl Găină a solicitat persoanele mai in varsta dintre pedagogii din raionul Telenesti, care se interesează de istoria scolilor din zona respectivă să recunoască persoanele din această poză, care și-au adus obolul în educatia multor generatii de teleneșteni:
”Ar fi bine sa avem reactii de la persoane, care recunosc numele profesorilor din fotografie.
Evident, ceilalti profesori, pe atunci foarte tineri, erau din scolile din raion. Astfel fratele tatalui, Sergei, lucra pe atunci la Vadul – Leca, iar David Bronstein – la Telenesti. Sper ca această imagine să prezinte interes pentru istoria pedagogiei din raionul Telenesti”, este de părere dl Găină.
Nu am fost indiferent față de această imaginei or, am cunoscut în imagne un cuplu de învățători de la noi. Este vorba de Georghe și Tamara Tacu, născută Arhipov, părinții lui Nicolai Tacu, până nu demult directorul liceului ”Olimp” de la Sângerei. Ei se află în stânga imaginii, în rândul de sus. Alături de ei se află Ion Stratu,cunoscut la noi cu numele Ivan Zanoveevici, dumnealui a fost director la școala primară de la Codrul-nou până în anul 1963.

Continuarea citiți în n.25 din 10 iunie 2022