DISTRIBUIȚI

   Suntem în plină vară și de această dată soarele este foarte generos cu noi. Asemenea temperaturi înalte n-au mai fost înregistrate de mulți ani.

Pe asemenea căldură majoritatea caută un loc umbros ori un lac unde să se răcorească. Dacă e să luăm în considerație temperaturile ridicate, ce persistă am putea afirma, că anul acesta lacurile sunt arhipline de doritorii de a se scălda în ele. Însă lucrurile la acest capitol nu sunt chiar îmbucurătoare. În țară sunt peste 200 de lacuri și peste 4000 de bazine artificiale. Starea majorității lor este departe de a fi ideală. Nu pot să le caracterizezi pe toate și cred, că nici nu-i nevoie. Voi lua drept exemplu câteva bazine acvatice din raion.
Lacurile din preajma orașului Sângerei „La Cazacu” și „Comsomolist” au fost acum câțiva ani reamenajate și arată bine. Mai avem în oraș câteva lacuri,unde sunt niște priveliști minunate și locuri umbroase pentru odihnă. Unele iazuri au maluri înverzite, ce adăpostesc vizitatorii pe arșița cumplită. Acestea atrag prin ceva, însă cel mai important și în același timp respingător, element este apa. Nici unul din bazinele acvatice din raion nu are o apă curată, limpede, care să permită vizitatorilor să se scalde liber, fără nici o frică de a se îmbolnăvi de ceva ori a-și tăia picioarele prin deșeurile de la fundul lor. Malurile lacurilor, aranjarea lor, plasarea unor elemente decorative contează, dar cel mai mult importantă este apa, calitatea ei, în special pe timpul estival. Unele bazine nu au fost curățite de ani în șir, aceasta, însă, fiind un lucru important atât pentru pește cât și pentru oameni. Apa lacurilor nu este curgătoare și cu trecerea timpului pe fundalul lor se depun straturi de sol, deșeuri, etc. Drept consecință a neglijării bazinelor acvatice sunt peirea peștelui, apariția multor boli de piele etc…Multe lacuri sunt arendate pentru a crește pește ori păsări pe malul lor, ceea ce nu permite oamenilor să se odihnească liber. Nu condamnăm pe nimeni, ci aș vrea să fac un apel către deținătorii lacurilor cât și câtre toți vizitatorii acestora. Sănătatea este cel mai important lucru și pentru ca apele bazinelor să fie curate și condițiile pentru scăldat să fie prielnice trebuie să se păstreze ordinea pe malurile acestora și toate normele sanitare de întreținere. Ar fi foarte bine ca deținătorii lacurilor, să ia exzemplu de la gestionarea lacului din orașul Biruința și să creeze condiții bune pentru vizitatori și pentru odihnă.