DISTRIBUIȚI

După ce a analizat cererea guvernului de a relaxa restricțiile anti-COVID, Comisia națională în sănătate publică a decis ca de la 1 iunie să se redeschidă piețele agricole din Chișinău și Bălți, iar de la jumătatea lunii viitoare – localurile de agrement și centrele de sport.

Bineînțeles, cu respectarea unui șir de măsuri cum ar fi păstrarea distanței fizice, dezinfectarea regulată a suprafețelor comerciale și dotarea angajaților cu echipamente de protecție. Piețele din alte orașe au fost deschise după 15 mai, când s-a încheiat starea de urgență în țară. Cum se respectă în teritoriu măsurile de prevenție după câteva luni de izolare?

Statisticile prezentate seară de seară la televizor se pare că nu mai provoacă emoțiile de altă dată – conchide primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, după discuția despre modul în care s-au adaptat localnicii la rigorile impuse de epidemie. Când vine vorba despre măsurile de precauție pe care le iau oamenii, edilul face trimitere la cea mai recentă vizită, de marți dimineață, la piața din oraș pentru a verifica dacă comercianții au grijă să poarte mănuși și măști pentru a minimaliza riscul infectării. Primarul de Sângerei are o explicație pentru relaxarea aparent prematură de care dau dovadă oamenii:
„Covid-ul nu e atât de strașnic. Este strașnic cum noi ne-am atârnat, în Republica Moldova, pentru a gestiona pandemia. Toți oamenii au trebuit informați corect și constant despre pandemie. Nu am reacționat prompt, ba chiar neprofesionist, de aceea avem ce avem. Oamenii până la urmă au pierdut încrederea și nu mai cred în măsurile de restricție. Este foarte complicat să mergi în piață, să le spui la toți să poarte masca, după două luni în care demnitarii de rang înalt nu au purtat masca”.
Medic de profesie, primarul Arcadie Covaliov s-a făcut remarcat la scurt timp după ce s-au înregistrat primele cazuri de infectare cu noul virus. A decis izolarea localității și închiderea pieței din oraș. Chiar dacă decizia a fost criticată de premierul Ion Chicu, mai târziu a fost preluată în mai multe regiuni.

Continuarea citiți în nr.19 din 29.05.2020 (În imagine:Tarabă redeschisă la Tiraspol după două luni de carantină)