DISTRIBUIȚI

Începutul anului școlar a sosit și pentru toate cele 39 instituții de învățământ din raion, unde copiii au fost primiți în clasele liceale și gimnaziale, în școli primare și grădinițe. Copii au fost lipsiți de farmecul și feeria sărbătorii Primului Sunet de clopoței, fiecare instituție fiind nevoită să se supună restricțiilor pandemice. În schimb școlăreii mai mici și mari au fost primiți în clase bine amenajate, înnoite, dezinfectate și bucuria primului sunet oricum nu a lipsit. Această bucurie este pentru ei și mai mare, pentru că știu lecțiile se vor desfășura cu prezența lor fizică în sălile de clasă.

Potrivit lui Mihai Curciuc, șeful adjunct al Direcției Educație „în anul școlar 2021-20212 vor fi cuprinși într-o formă de învățământ preuniversitar 8310 copii și elevi. Numărul este în vizibilă descreștere. În ultimii 5 ani cotingentul de elevi s-a micșorat cu 952 de elevi. În condițiile date Direcția Educație a recurs la modificarea statutului a 8 instituții prin crearea filialelor prin deciziile Consiliului raional”
Soluționarea în acest fel a problemei nu a dus la nimic bun. La ziua de astăzi, și în acest an școlar Direcția duce povara unui deficit bugetar de 15 milioane lei. În anul bugetar2021 s-a stabilit un număr de 24( din 39) de instituții de învățământ general cu deficit de buget de 61%. Se conturează problemele demografice. Continuă populația să plece.

Continuarea citiți în n.36-37 din 10 septembrie 2021