DISTRIBUIȚI

Dragi sângereieni, indiferent dacă locuiți într-o casă, apartament sau într-o garsonieră, indiferent dacă sunteți proprietari, chiriași, trebuie să Vă asigurați că nu vă paște pericolul vreunui incendiu. Secția Situații Excepționale Sângerei atenționează despre necesitatea respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul sezonului rece.
Este foarte important de a utiliza corect și adecvat instalațiile și utilajele de încălzire. Anume sobele pe combustibil solid deseori duc la cazuri de intoxicare cu monoxid de carbon, uneori soldate chiar cu decese. Tot acestea reprezintă și principala sursă de producere a incendiilor devastatoare care la fel pot duce la cazuri tragice de deces.
Pentru aceasta, asigurați-vă că dispuneți de o ieșire de urgență, că toți membrii familiei știu ce trebuie de făcut în caz de incendiu.
Supravegheați și educați în permanență copiii pentru a nu se juca cu focul. Nu uitați că este interzisă folosirea instalațiilor electrice cu defecte sau improvizate. Nu așezați materialele combustibile ( lenjerie, mobilier, hârtii) aproape de corpurile de iluminat sau de încălzire. Nu este admis să se lase sub tensiune, aparatele de uz casnic. Nu folosiți radiatoare portabile sau cu ventilație pentru a usca hainele – aceasta este o cauză frecventă a incendiilor grave. Nu lăsați niciodată lumânările, candela să ardă nesupravegheate.
Pentru a evita o nenorocire, nu fumați în apropierea depozitelor de furaje, în grajduri, garaje, magazii, în mijloacele de transport etc.
Nu folosiți butelii de gaz lichefiat fără regulator de presiune, care are fisuri la capete, deoarece pot emana gaze. Proba buteliilor se face cu apă cu săpun, nu cu flacăra chibritului.
Nu lăsați focul aprins în sobe fără supraveghere, nu aruncați cenușa cu jar la întâmplare. Nu fumați în pat. Fiți atenți în sufragerie, bucătărie.
Dacă, totuși, s- a produs incendiul păstrați-vă calmul. Telefonați la serviciul 112. Spuneți clar cine anunță, ce s-a întâmplat și unde s-a produs incendiul. Urmați întocmai instrucțiunile pompierilor. Nu luați inițiative pe cont propriu, căci vă expuneți unor pericole inutile..
Sergiu Mihailiuc, șeful Secției Situații Excepționale Sângerei