DISTRIBUIȚI

Responsabilii de la Ministerul de Interne au ajuns la un consens cu Mitropolia Moldovei, pentru ca enoriașii să aibă coșurile de Paști sfințite în noaptea Învierii, fără ca să meargă la biserică. Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat într-o conferință de presă că preoții vor trece pe la fiecare poartă în localitățile mai mici, însă în orașe, cozonacii și pasca vor fi sfințite încă de la fabrică.

Voicu a a declarat că în acest an slujbele de înviere vor fi desfășurate doar de slujitorii bisericii, fără enoriași. „Sfințirea merindelor nu se va întâmpla în biserici sau în curțile bisericilor. În sate, localități, în orășele, unde este posibil, enoriașii vor scoate merindele la poartă, iar preoții vor merge pe străzi și vor sfinți coșurile”, a explicat șeful MAI.
În municipii, orașe mai mari, în special în municpiul Chișinău, se va proceda altfel, spune Pavel Voicu. „pentru că suntem prea mulți”, referindu-se la faptul că există un risc mare ca oamenii să se contamineze în lift, în transportul public și alte locuri unde nu va fi posibil de respectat distanța socială.
„Astfel, Mitropolia va sfinți cozonacii la Franzeluța sau la alte întreprinderi care produc acești cozonaci. În așa fel, ca cetățenii să poată procura cozonaci sfințiți, pentru a putea să sărbătorească împreună cu familia.” a declarat ministrul.
Voicu a atenționat că dacă nu se vor respecta măsurile impuse, „este posibil ca să dăm peste cap tot ce am obținut până acum în lupta împotriva coronavirusului și să o luăm de la capăt”.
Șeful MAI a îndemnat cetățenii să sărbătorească Paștele acolo unde i-a prins timpul și să evite deplasările în alte localități.

Amintim că săptămâna trecută, s-a luat decizia de a amâna celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor, care trebuie să aibă loc la o săptămână după Paști, pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).

Sursa: UNIMEDIA