Cotă maximă de  emoții la Gimnaziul „ Mihai Dolgan ” din Petrovca

Cotă maximă de  emoții la Gimnaziul „ Mihai Dolgan ” din Petrovca

581
DISTRIBUIȚI

Ca și multe altele, curtea Gimnaziului „Mihai Dolgan” din satul Petrovca a fost neîncăpătoare în acest început frumos de toamnă.Nu doar părinții, ci și mulți dintre buneii elevilor au manifestat un interes deosebit pentru sărbătoarea dedicată momentului festiv al primului sunet de clopoțel. Emoția i-a copleșit mai ales pe micuții din clasa întâi.

 Maria Țurcanu

. Luni,  doi septembrie a prins o nouă viață și  satul Petrovca, unde florile au fost inundate de către elevi, părinți, bunei.

La festivitatea consacrată Zilei cunoștințelor, organizată de administrația gimnaziului au participat elevi, părinți, bunei, pedagogi și oaspeți -Grigore Corcodel, președintele raionului, Cozma Sîrbuleț, primarul  comunei Copăceni

.În cadrul careului solemn, început cu onorarea drapelului de stat,   pe  directoarea instituției Natalia Ciferiuc,  am asemuit-o cu dirijorul gata să pună în mișcare bagheta magică pentru desfășurarea unui minunat spectacol. Chiar dacă are experiența, emoțiile au cuprins-o la fel ca în acel  început de cândva. Cu o deosebită căldură au fost salutați elevii, mai cu seamă cei din clasa întâi, însoțiți de învățătoarea Maria Busuioc.

În alocuțiunea rostită  Natalia Chiferiuc, a remarcat contribuția Consiliului raional, primăriei, partenerilor Brigitta Wwalder, Părintele Erwwin Banz, Gemeinde Baar,„Help  For Children in Need,”- din Elveția, Părintele Hans Book, „Menschen Helfen c.V”, Regina Wweiss,din Germania. Proiectele au fost  realizate de Asociația Obștească de binefacere Pro Umanitas, Moldova ,care au făcut de nerecunoscut instituția. Natalia Chiferiuc  și-a exprimat speranța ca actualul an de studii să fie unul încununat de succese și realizări frumoase. „ Priviți câte lucruri am făcut vara aceasta. La sigur iernile nu vor mai fi  pentru noi o problemă, iar pentru profesori și elevi lecțiile vor deveni o plăcere. Micuții, din clasa întâi, au o învățătore minunată. Le doresc să obțină succese în procsul de educație și să profite din plin de perioada cea mai favorabilă a vieții – anii de școală.

Părinților, care la început de septembrie își însoțesc plini de emoție și speranță copiii la școală, citadela cunoștințelor, le doresc să-și vadă odraslele maturizându-se  frumos, pregătindu-și aripile pentru zborul înalt al vieții,      realizându-și astfel atât propriile vise, cât și pe cele ale părinților lor, căci „ educația este cea mai puternică armă ce poate fi folosită pentru a schimba lumea.”

Avem și un corp didactic care face față cerințelor actuale. La început de an le urez multă inspirație în instruirea tinerei generații, pe care să o pregătească pentru școala vieții, răbdare,bunăvoință și cât mai mulți discipoli setoși de ac uceri lumea cunoștințelor.  Belșugul să Vă  încunune, pentru că Dumneavoastră răspândiți în jur iubire, har, înțelepciune, contribuiți  cu talentul și munca la cultivarea frumosului , adevărului, binelui și sacrului.

Tuturor dorim să Vă fie sufletul plin de lumină, gânduri bune, putere și cutezanță în viitor.”

Frumoși, eleganți, atenți la vorbele pline cu tâlc ale doamnei directoare, elevii cercetau cu luare aminte schimbările ce s-au produs pe parcursul verii , comunicau între ei împărtășindu-și impresiile de vacanță. Satisfacție și generozitate se citea pe fețele celor prezenți la sărbătoare.

 Cu brațele pline de flori, sorbeau fiecare cuvânt  din alocuțiunile celor prezenți.

„Dacă copiii au făcut ca în acestă zi să curgă  râulețe de flori spre inimile profesorilor dragi, au creat bună dispoziție, animată de clinchetul  zglobiu de clopoțel, urmează să-i ajute să asalteze culmile cunoașterii. Stimați profesori, aveți o misiune fără de preț, de a semăna lumină, a semăna adevăr și înțelepciune. Aspirațiile noastre de integrare în spațiul educațional european, necesitatea formării unei personalități capabile schimbărilor, Vă fac cu mult mai responsabili în promovarea ideii  de calitate a studiilor, întru asigurarea unei educații performante, pe potriva exigențelor timpurilor. Vă doresc răbdare și perseverență pentru a-i face pe tineri să rămână buni prieteni cu cartea, izvor nesecat de cunoștințe. Să aveți un an plin de realizări.

Cu prilejul începutului  noului an de  învățământ, adresez sincere felicitări copiilor care pășesc   pentru prima dată pragul în Țara Cunoștințelor. Este o  lume nouă, plină de tainele învățăturii și ale cărților.

Vă doresc tuturor  succese mari și reușite pe măsura eforturilor,” a menționat președintele raionului.

Primarul comunei Copăceni a specificat că responsabilii din cadrul administrației publice locale și centrale ar trebui să accelereze procesul de reformare  a sistemului de învățământ, ținând cont de cerințele prezentului și viitorului, să aplice modalitățile ce ar permite tinerei generații să opereze cu acele instrumente de care dispune pentru a procesa cât mai multă informație. În lipsa unei educații corect structurate nu pot fi înregistrate performanțe.

Natalia Ciobanu,mamă   :„Începutul lunii septembrie coincide, în mod tradițional, cu momentul unui nou    început, cu timpul regăsirilor și al  revenirii la carte, la studiul aprofundat al diverselor materii disciplinare.

Plină de emoți și fericire mi-am adus azi fiica în clasa întâi. Cerc anumite emoții pozitive,or, copiii noștri vor avea  o învățătoare minunată, vor beneficia de condiții deosebite în gimnaziu,  își vor face prieteni noi. Copiilor le doresc izbândă la carte, cadrelor didactice multă inspirație, sănătate, răbdare și tot binele din lume.”

În acea zi atenția maximă  a fost focalizată spre elevii din clasa întâi.  Anume ei au conferit un viu colorit sărbătorii. Ei au fost ghidați de Maria Busuioc, învățătoarea clasei întâi. „A început un nou an școlar, cu o promoție nouă. Împreună vom demonstra că suntem buni la carte și la activitățile extracurriculare. E sărbătoare azi în sufletele miciților. Mă voi strădui ca ei să descopere noi taine ale cunoștințelor.”

Mihaela Chiferiuc, eleva clasei a noua conștientizează faptul că în noul an de studii va trebui să muncească mult pentru a realiza scopul. Dorește să-și continue studiile la un liceu, apoi să-și aprofundeze cunoștințele la o instituție superioară.

Buchetele de flori și mesajele de felicitare din partea elevilor pentru scumpii lor dascăli au împlinit atmosfera de sărbătoare.

După festivitate, reveniți în clase, elevii, conform programului, au participat    la ora de dirigenție.