DISTRIBUIȚI

Așteptata zi din debutul verii, atât de dragă copiilor de toate vârstele, a fost sărbătorită  cu toată frumusețea și sinceritatea trăirii și participării  la Sângerei. La sărbătoare au fost prezenți conducătorii raionului,  primăriei de Sângerei, Secției  Cultură, Directiei de Educație, Centrului de Creație și Agrement Sângerei, creșe-grădinițe, părinți și bunei. Copiii au avut parte de muzică, baloane de diferite dimensiuni și culori, clovni, dulciuri și distracție la maximum.

„Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor de dragoste, bunătate, frumusețe, de perfecțiune”, afirma  un filosof. Negreșit, aceeași convingere i-a îndemnat pe responsabilii de la Primăria orașului,  deputatul Republicii Moldova , Consiliul Raional, Direcțiea Educație, Instituțile de Educație Timpurie „Andrieș”, „Mărțișor,”  și „ Ghiocel”, AQUA UNIQA și alții să susțină și încurajeze desfășurarea sărbătorii  copiilor.

Semnificația acestei zile, dedicată în exlusivitate  copiilor, constă în faptul că ea ne amintește încă odată nouă, maturilor, de vârsta de aur a copilăriei și inocenței, despre adevăratele valori ale vieții. Sute de copii s-au adunat dis-de- dimineață în piața centrală a orașului unde s-a desfășurat evenimentul festiv. Alături de eroii zilei au fost prezenti: Gheorghe Brașovschi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Grigore Corcodel, președintele raionului, Maria Bajura, șefa Direcției de Educație Sângerei, Lucia Baciu, secretară a primăriei  Sângerei,Valeriu Rusu, șeful  Secției  Cultură, Ion Roșca, consilier raional și alții.

Piața orașului Sângerei a fost foarte colorată și gălăgioasă. Un decor cu adevărat magic pentru cele mai  neprihănite  ființe, radioși, entuziasmați,  cu imaginație demnă de urmat, care ne fascinează. Jucării, baloane, înghețată, jocuri atractive, clovni și altele au primit de Ziua lor copiii din oraș. Oaspeții prezenți la eveniment au salutat vârsta cea mai fericită, cea a copilăriei și le-au adresat emoționante mesaje, de o sensibilitate aparte. O altă parte a programului s-a produs în piață și în parcul orașului. O mulțime de copii, însoțiți de părinți, bunici, se revărsau fremetând ca pe o insulă a fericirii, o lume fabuloasă, într-un mister miraculos, în care într-o ordine compozițională, se desfășura, ca o succesiune de scene, grație din seninul copilăriei.Copiii au avut parte de muzică, baloane de diferite dimensiuni și culori, dulciuri și distracție la maximum. Au avut parte  micii și de mult soare. Ei au cântat,dansat, recitat…ei, ne îndemnau să conștientizăm că,copiii  sunt ființele cu inimile curate,idealuri din povești. Sunt cei ce ne inspiră gingășie și tandrețe.  Într-adevăr, frumoase și luminate sunt etapele copilăriei,  dar le înțelegem abia la maturitate. Căci când suntem copii, nu realizăm că, anume atunci, trăim cea mai inocentă vârstă a vieții. Cea mai sinceră, mai curioasă și dornică să descopere, cât mai curând, lumea.

Azi noi, maturii, suntem nevoiți să ajustăm copilăria altora la același calapod. Apoi, ne grăbim cu toții să-i manifestăm excesul de grijă măcar o dată pe an, de 1 iunie. Pentru a o face să se simtă „fericită”. Pentru  a o uimi. Și ne reușește perfect.  Or, ce poate fi mai banal decât genericul „Copilărie, dulce feerie ”de pe  diferite afișe?.. Iar  în inima multor copii mocnește durerea.  Este foarte trist că societatea noastră  nu poate schimba mentalitatea de părinte. Mulți  părinți   plecați să agonisească peste hotare nu au reacționat la inițiativa colegilor noștri de la posturile naționale TV, „Vrem  părinții acasă ”… Dimpotrivă, au mai plecat și alții. Și încă mulți alți copii s-au raliat acelora care își așteaptă mamele. Și ei mai cred că ele  se vor întoarce curând. Copiii încep a se obișnui cu veacul singurătății, al exodului… Or, nimic nu s-a schimbat în ultimul timp. Decât puterea. Și promisiunile ei deșarte pentru o viață mai bună, fără sărăcie, pentru un viitor luminos al copiilor noștri.

Sărăcia materială trezește compasiune de moment.  Este de datoria morală a fiecărui matur să fim mai receptivi la problemele copiilor și la condițiile în care ei cresc.