DISTRIBUIȚI

Luna Conștientizării Sindromului Down, celebrată în fiecare octombrie, este o modalitate de a schimba acest lucru prin creșterea gradului de conștientizare în legătură cu sindromul Down și de a promova persoanele care, în ciuda acestei probleme, au dovedit că pot avea realizări frumoase în viața lor.

„Copiii soarelui”, așa cum mai sunt numiți copiii cu sindromul Down, nu sunt un blestem sau suferință pentru părinții lor, ei sunt doar speciali pentru cei care au iubire de împărtășit. Apariția unui copil schimbă mult viața de familie. Viaţa copiilor cu Sindrom Down este influenţată de etichete și stereotipuri, iar familia joacă un rol important în integrarea lor.
Anual în Moldova se nasc aproximativ 50 de copiii cu Sindromul Down. Cauzele apariției sindromului sunt de natură genetică, anomalia cromozomială se produce în momentul conceperii, atunci când diviziunea celulară nu are loc în mod corect, fără a implica vina vreunui părinte. Astfel de copii se pot naște în orice familie, indiferent de cine sunt părinții și ce joburi au.
Din cauza atitudinii societății mulți părinți care au copii cu sindromul Down preferă să se detașeze de societate, pentru că le este frică să nu fie acceptați, unii dintre ei chiar și peste ani nu se pot împăca cu acest gând. Cunosc mulți părinți care nu pot accepta realitatea de a crește un copil cu sindromul Down, iar asta se întâmplă din cauza intimidării.
Sindromul Down este o afecţiune genetică, nu o boală! Aceasta înseamnă că persoanele diagnosticate cu acest sindrom prezintă o modificare cromozomială, apărută în timpul concepţiei, prezentă întreaga viaţă, ce nu poate fi vindecată. Disfuncţia cromozomială în cazul sindromului Down se manifesta prin prezența suplimentară a unei părţi sau a întregului cromozom 21.

Continuarea citiți în nr. 40 din 23 octombrie 2020