Copiii de la grădinița ”Andrieș„ au prezentat un spectacol la care a...

Copiii de la grădinița ”Andrieș„ au prezentat un spectacol la care a participat și autorul piesei

238
DISTRIBUIȚI

Educatorii de la grădinița ”Andrieș” din Vadul-Leca, r-nul Telenești împreună cu micuții de aici au făcut un experiment pedagogic temerar montând pe scenă spectacolul numit  ”Cearta”,de fapt o poveste în versuri cu prezența în sală a autorului piesei Iacob Cazacu-Istrati,autorul piesei respective, scriitor și poet local. La spectacol au participat circa 20 micuți, iar pregătirea pentru spectacol a durat 10 zile. Lucia Mânzat, directoarea instituției ne spune că autorul a donat mai multe cărți pentru copiii de la grădiniță, astfel ideea cu spectacolul s-a materializat în colectiv.

Ion Cernei

    ”Am aflat de la o colegă de facultate care activează la o grădiniță din dintr-un sat de sub Chișinău că încearcă și nu fără succes să  monteze împreună cu copii piese ale unor autori locali. Am ajuns la concluzie că asemenea piese scrise de autorii locali și montate pe scenă  aduc multe avantaje,în primul rând dovedim copiilor că nu este nimic mai simplu să scrii piesa ta, să discuți cu însăși autorul dar și  să crești ca artist. Nu-i de glumă or, aici în comuna noastră s-au născut personalități marcante în cultură precum actorii Nina-Vodă Mocreac, Boris și Pavel Bechet, solista Tamara Ababii – Chițaniuc, actorul  și regizorul Veaceslav Sambriș și alții”, a remarcat dna Mânzat.

Iacob Cazacu-Istrati a fost nu mai puțin emoționat:  

 ”Aici cresc și se educă viitorii artiști, profesori,ingineri, fermieri…, viitorii cetățeni ai Țării noastre. Astăzi am petrecut niște clipe de neuitat, lăsându-mă dus împreună cu acești minunați copii pe undele copilăriei… Am privit cu mare bucurie în suflet și o mândrie până la lacrimi, de nedescris pe acești mici artiști de pe vatra satului, prezentând un micuț spectacol cu păpuși „Cearta”, după povestea în versuri scrisă de mine acum doi ani. Mulțumim colectivului de educatori și dnei directoare Lucia Mânzat și celorlalți lucrători pentru munca depusă întru educarea tinerelor generații în dragoste de țară și neam, de tot ce e bine și frumos, -a menționat autorul tulburat.

Remarcăm că Iacob Cazacu-Istrati, profesor de istorie la școala din Vadul-Leca scrie poezii și proză de mai bine de trei decenii  între acestea fiind și multe versuri pentru copii.