Conform art. 7 al Constituţiei Republicii Moldova, nici o lege şi nici un act juridic nu este mai presus decât Constituţia, care reprezintă- Legea Supremă în stat. Asta e la prima vedere, deoarece din anul 1994, de când a intrat în vigoare şi până în prezent, o parte din articolele Constituţiei nu sunt respectate, iar pe zi ce trece vedem tot mai multe încălcări de ordin constituţional ce dăunează societăţii şi reprezintă un atac direct la statutul actual al Republicii Moldova. Reprezintă sau nu Constituția RM un garant al drepturilor omului, au răspuns cetățeni ai raionului.
Oleg BREGA, activist civic, jurnalist: „Chiar dacă nu prevede și nu apară direct toate drepturile fundamentale ale omului, totuși, prin art. 4, Constituția RM acordă supremație tratatelor internaționale în materie de drepturi ale omului, deci, în instanțe interne sau continentale putem revendica orice drept încălcat. Rămâne doar să cunoaștem legea și să prețuim aceste drepturi, altfel nici o constituție perfectă nu va putea garanta fericirea sau libertatea fiecărui individ sau grup. Cum însă cetățenii moldoveni nu prea au exercițiul revendicării drepturilor și nici nu se deranjează să citească norme legale, practici internaționale, nu prea au chef să scrie petiții sau să se judece, legile de pe plai sunt mai mult pe hârtie, iar instanțele nici nu știu ce să facă cu puținele cereri care le vin de la ONG-uri, activiști solitari sau persoane de rând cărora le-a ajuns cuțitul la os ori funia la par. Pentru că demnitarii văd populația activă plecată sau cufundată în apatie, își permit cam orice încălcare a legilor și a drepturilor noastre. Hoții de speranțe și miliarde acum ne fură și voturile, sperând că va trece neobservat sau cu un val suportabil de proteste și critici externe. Dacă am fi mai organizați, dacă am putea mobiliza pe cei mai pregătiți specialiști în partide de opoziție, în societatea civilă, am putea opri și preveni pe viitor astfel de ilegalități, altfel, suntem condamnați să lunecăm pe făgașul păgubos al democrațiilor de fațadă din lumea a treia sau chiar să revenim la totalitarism. Daca văd un viitor luminos în Moldova? Lumina nu e sculptată în piatră, ea se face în fiecare zi, de la fiecare strop de rouă care o reflectă, de la fiecare licurici care o generează. Acum văd licăriri pe aici, pe dincolo, dar e multă ceață, ape tulburi, ignoranță și frică, deci, și acele persoane care vin cu felinare trebuie să dea lampa mai tare, să consume mai multă energie, sper să fie cu folos și să nu rătăcim calea păcii, a rațiunii și umanismului.”
Nicolae MALANCIUC, avocat:
„Sunt o persoană care apără drepturile omului, lucrez zilnic cu Constituția RM, în care se menționează că „drepturile omului sunt supreme”. Ceea ce vedem că se întâmplă azi în țară, nu este nici pe aproape așa…
continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 30 din această săptămână