Conferința pedagogică, 2023, cu noi provocări

 Conferința pedagogică, 2023, cu noi provocări

80
DISTRIBUIȚI

Până la începerea noului an școlar a avut loc Conferința  pedagogilor – 2023. Cu această ocazie pedagogii, delegați ai conferinței s-au întrunit în Casa raională de Cultură „Nicolae Iorga”. Forumul cadrelor didactice și manageriale s-a desfășurat sub genericul „Asigurarea calității, incluziunii, echității în educație”.

În fața cadrelor didactice și manageriale Lilia Scurtu, șefa interimară a Direcției Educație Sângerei a propus  sinteza raportului  performanțelor școlare și  complexitatea, divergențele nevoilor elevilor. Un moment reușit și inspirator al Conferinței a fost primirea festivă  a 14 tineri specialiști. Primirea  lor în rândurile cadrelor didactice raionale a fost accentuat prin discursul  tinerei specialiste Loredana Ganaș . Ea a menționat cu emoție de bucurie: „Noi suntem mândri de profesia aleasă. Sperăm că în colectivele unde  vom nimeri să activăm și să ne începem cariera profesională vom avea parte de înțelegere. În drumul nostru  sperăm pe sprijinul Dvs., managerii și profesorii și a Ministerului Educației și Cercetării”.  

 Angela Albu, directoarea Gimnaziului Ciuciuieni în discursul său s-a referit la provocările  școlilor mici. Acestea trăiesc perioadă de provocări, dar și de oportunități .Scade numărul elevilor în școlile rurale. Aceasta este provocată de fenomenul migrației și a exodului de creieri, depopularea localităților:„ Sunt problemele care afectează numărul elevilor inclusiv în școlile mai mici, dar avem o echipă  profesionistă, tendințe de modernizare continuă a spațului și condițiilor unde activăm și ne vom menține ca instituție prin toate eforturile și capacitățile de care dispunem. Cu pași mici dar siguri promovăm școala modernă și vom urma această cale, ”a  încredințat  directoarea.

 Direcția Educație Sângerei este printre  cele  cinci din republică care se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar. La momentul actul deficitul s-a ridicat la 16 milioane de ele. Problema dată va continua  să fie la ordinea de zi atât timp cât avem copii puțini într-o instituție care înghite un milion de lei pentru existența sa într-un an de activitate