DISTRIBUIȚI

Cum califică cetățenii raionului războiul lui Putin asupra Ucrainei și ce cred ei că va urma după acest dezastru? Întrebarea am adresat-o mai multor cetățeni, dar ,mai întâi celor care au participat la războiul de pe Nistru, acum 30 de ani, declanșat asemenea, de Federația Rusă asupra fragilului stat independent ,Republica Moldova.

Nicolae Malanciuc, participant la Războiul de pe Nistru, anii 1991-1992:
„ Sunt îngrijorat de acțiunile militare ale lui Putin asupra Ucrainei. Este inadmisibil ceea ce își permit agresorii din Federația Rusă. Calific acest dezastru asupra Ucrainei drept crima odioasă asupra poporului vecin și frate, asupra umanității. Cred cu siguranță că așa va fi calificat războiul în cursul istoriei. Pentru aceste crime va fi chemat în fața tribunalului internațional președintele Federației Ruse. Sunt impresionat de curajul și stoicismul ucrainenilor, unde ne sunt rudele noastre , prietenii. Puterea de apărare le este generată de durerea din suflet pentru țara lor, le fortifică îndârjirea de a nu da înapoi .Ei nu-și lasă patria la pierzanie și dau peste cap planurile de acaparare, diabolice putiniste. Uniți, oamenii simpli au ieșit cu mâinile goale , dar cu inimile pline de durere și indignare în fața coloanei de tancuri rusești , pornite să facă prăpăd din țara lor, s-au opus și le-au oprit.
Amenințările lui Putin asupra Ucrainei și întregii lumi europene cu posibile atacuri nucleare îl fac vulnerabil și odios în toată lumea, dar și în fața propriului popor. El și-a asigurat cea mai neagră filă în istorie și cea mai dură pedeapsă pentru genocid și crimă împotriva umanității la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Continuarea citiți în n.11 din 4 martie 2022