Concursul cântecelor care ne-au însoţit istoria

Concursul cântecelor care ne-au însoţit istoria

810
DISTRIBUIȚI

Recent, în Liceul Teoretic „Olimp” din oraşul Sângerei s-a desfăşurat Festivalul-concurs „Cântecele care ne-au însoţit istoria.” Evenimentul este la a II-a ediţie şi s-a desfăşurat sub genericul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Petru Dubenco, profesorul de istorie, este iniţiatorul şi organizatorul concursului cântecului patriotic. În calitate de moderator , el a prezentat Festivalul–concurs drept o lecţie interactivă de istorie, dedicată împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă. La festival s-au adunat toate clasele liceale pentru a ne aminti prin cântecele prezentate cine am fost şi cine suntem şi pentru a ne spune adevărul adevărat. Participanţii au prezentat cântece de rară simţire şi trăire patriotică. Clasa a XII-a C, a dat start concursului prin recitalul „Scrisoare din Basarabia” de Grigore Vieru şi cântecul „Îndemn de Unire” de Aurelian Silvestru. Clasa a XI-a a prezentat cântecul „Basarabie nu plânge”, scris de Aurelia Decusară. Astfel i-au pomenit pe ai noştri străbuni. Genericul concursului s-a regăsit profund în prezentarea clasei următoare, a X -a A. Aceşti tineri s-au înscris în pânza semnificaţiei evenimentului prin cântecul „Pe al nostru steag e scris Unire”, de Ciprian Porumbescu şi Andrei Bârsanu. Ei au lansat încrederea că domn e adevărul sfânt pe care-l exprimă prin cântecul istoric şi că Basarabia va dăinui în veci. Ei au venit şi cu o replică interpretativă la toată situaţia actuală din ţară prin cântecul „Lăsaţi-ne în legea noastră”, de Ion Aldea Teodorovici şi Grigore Vieru. Clasa a X-a B a ales cântecul militar „Drum bun”, pe versuri scrise de Vasile Alecsandri. Le-a reuşit să-l însceneze, exprimând: „Drum bun, fraţi români, steagul să lucească, pentru el trăim., ţara să trăiască, pentru ea murim.” Participanţii din clasa a XII-a B au prezentat cântecul „Născut în suflet”, o baladă a pământului basarabean, prin care se întreţine neamul. Concluzia majoră a tuturor mesajelor expuse din scena festivalului a fost exprimată profund prin recitalul prezentat de clasa a XII-a A, despre Marea Unire: „Măcar printr-un cântec, haideţi, să ne strângem să ne amintim de cine am fost şi suntem.”
Pe parcursul festivalului cântecelor care ne-au însoţit istoria, profesorul Petru Dubenco a lansat către public şi către participanţi drept concluzia: „să fim mândri de neamul nostru”. Publicul a cântat împreună cu ei fiecare cântec şi a împărtăşit profunde sentimente de iubire față de strămoşi. I-a aplaudat, i-a ovaţionat pentru îndemnul generaţiei, lansat de acești tineri, fiecare prin mesajul expus: hai să ne ridicăm şi să înfăptuim Unirea.
Eforturile de participare au fost apreciate şi de un juriu competent. Preşedinta juriului Victoria Golban, specialist principal al Direcţiei Educaţie Sângerei, evaluând implicarea fiecărui grup de liceeni în concursul organizat, le-a spus că toţi au fost buni şi au demonstrat profundă simţire patriotică. Ea le-a recomandat să continue a se informa mai departe pentru cunoaşterea adevărului, pentru ca să „putem ridica capul şi mai mult şi să înfăptuim Unirea”.

Găsiți continuarea în nr. 14 al ziarului…