DISTRIBUIȚI
În poză: imagini de la festivitate

La 14 februarie curent, Complexul memorial „Pietate” închinat eroilor căzuți în evenimentele tragice din Afganistan, Transnistria și Cernobâl a fost acoperit cu flori în memoria ostașilor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă din Afganistan. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din această țară, veteranii războiului, dar și persoane oficiale au participat la un miting de comemorare a ostașilor căzuți în războiul din Afganistan.

O națiune care se respectă, își cinstește și omagiază evenimentele istorice și pe făuritorii lor. Este firesc să fie așa, pentru că fără recunoașterea trecutului nu putem construi viitorul. Avem datoria de a învăța toate lecțiile istoriei noastre pentru a valorifica experiența înaintașilor în procesul de educațiea tinerei generații. În acest context se înscriu și acțiunile desfășurate în localitățile raionului sub genericul consemnării aniversării a 30-a de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan, întâlniri cu veteranii acestui război, depuneri de flori la mormintele celor căzuți.
O activitate deosebită s-a desfășurat joi, 14 februarie, în orașul Sângerei, care a demarat cu evoluarea orchestrei, apoi coloana participanților la războiul din Afganistan și a tuturor celor prezenți la eveniment s-a îndreptat în ritm cadențat de marș solemn spre Complexul „Pietate” pentru a depune florile recunoștinței întru cinstirea ostașilor care au manifestat în condiții deosebit de grele bărbăție și curaj. Apoi coloana s-a îndreptat la Centrul Comercial „HERMES” din orașul Sângerei, unde s-a desfășurat evenimentul cu ocazia celor 30 de ani de la retragerea trupelor din Afganistan. Festivitatea a fost regizată și moderată de Veleriu RUSU, șeful Secției Cultură a Consiliului Raional. Dumnealui a reamintit cu durere în suflet că printre cei 12500 de ostași și ofițeri din Moldova care au trecut prin calvarul acelui război sunt circa 300 de sângereieni, 13 dintre ei: – ION LOPOTENCO ȘI PETRU ROTARU din satul Pepeni, ION VASILCOVSCHI – satul Bursuceni, OLEG ONCEANU – Coșcodeni, VEACESLAV REABOI -Tăura –Veche, BORIS NICIC- Sl. Chișcăreni, Alexandru STECLEAR- Coada –Iazului, VEACESLAV POPISTAȘI și ALEXANDRU SANDULEAC – Sângereii Noi, IGOR CARAIMAN și OLEG CUCIUC – Cubolta, BORIS CRISTAL- Rădoaia și ALEXANDRU ROTARU din orașul Biruința au căzut pe câmpul de luptă.
Evenimentul a fost inaugurat de către președintele organizației războiului din Afganistan Dumitru SCOROPAT, care a menționat că noi, sângereienii în fiecare an ne adunăm pentru a-i comemora pe ostașii care și-au pierdut viața în tragicul război din Afganistan, dar și pentru a prezenta omagiu celor care au rămas în viață.
„Au trecut 30 de ani de când cinstim cu toții eroismul manifestat de compatrioții noștri în îndepărtatul Afganistan. Memoria acelei perioade dramatice este nu doar în paginile de istorie, ci și în soarta multor familii, în sufletele celor care au trecut prin tragedia acelor timpuri….