DISTRIBUIȚI

Primăria Codrul Nou, una dintre cele mai mici în raionul Telenești și-a omagiat marțea trecută Hramul localității. După cum ne-a relatat Ion Albu, edilul satului se preconizau mai multe evenimente culturale dar valul de pandemie a dat peste cap orice sărbătoare. A rămas doar ca primarul să-și dea un fel de dare de seamă vs. activitatea făcută în cei doi ani de mandat, ceea ce și a făcut-o or, a avut ce spune.

Conform ultimului recensământ, în sat locuiesc 640 de persoane. De facto numărul locuitorilor este mult mai mic, pentru că o mare parte a populației se află la munci peste hotare.
Începând cu anul 2003, satul insistă să aibă primărie proprie, deși anterior zeci de ani s-a aflat în componența comunei Țânțăreni.
Două magazine și câteva gospodării țărănești, unicii contribuabili
Codrul Nou este unul din satele ctitorite de Marea Unire și până la 1940 s-a numit Cornova Nouă. După cum ne-a spus Vasile Șoimaru, profesor universitar, publicist și scriitor, în timpul Reformei Agrare din 1919-1923, o parte din locuitorii satului Cornova, Ungheni au primit câte 6 hectare de pământ lângă Ţânţăreni, în prezent raionul Teleneşti.
Ulterior unii au rămas aici cu traiul, alţii l-au vândut, procurându-şi loturi la baștină. După război aici a fost format un sovhoz, care gestiona plantațiile de vii rămase de la boierii Mavromachi și Uvaliev din Sărăteni și Căzănești. De atunci satul poartă numele Codrul Nou.
Unicii agenţi economici în localitate sunt două magazine și câteva gospodării țărănești. Bugetul anual al primăriei constituie circa 2 milioane 240 mii lei, din care doar 220 de mii sunt venituri proprii. Gimnaziul a fost închis acum câțiva ani, pedagogii și elevii fiind transportaţi cu autobuzul la gimnaziile din satele vecine. În localitare activează doar grădinița de copii, căminul de cultură și biblioteca.

”Ne mulțumim cu ce avem…”

Ion Albu, pensionar MAI, este primar la primul mandat. Ne spune că salariul de primar este mai mic decât cel al șefei grădiniței de copii. Dar sătenii afirmă că acum în sat se simte că este gospodar.
”Nu sunt bani? Nu fura, fii gospodar pe puţinul pe care-l ai şi vei reuşi. Un gard poate fi construit și cu 1000, dar și cu 50 000 de lei, dacă nu ai obraz, cum deseori se întâmplă pe la noi. Dar lumea vede şi înţelege bine ce fel de gospodar eşti anume în asemenea cazuri”, spune Ion Badan, un alt pensionar, adăugând că este mulțumit de faptul cum îşi exercită mandatul noul primar, Ion Albu.

Continuarea citiți în n.39 din 24 septembrie 2021