DISTRIBUIȚI
În poză: Vasili MARANDIUC și Nicolae CIUBUC în dialog cu agricultorii

La iniţiativa Preşedintelui raionului de comun acord cu Agenţia de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a fost organizată o şedinţă lărgită cu producătorii agricoli din raion. Nicolae CIUBUC, directorul AIPA a informat publicul prezent privind lansarea Campaniei de recepţionare a dosarelor pentru subvenţionare pentru anul 2018.

În poză: participanții la ședință

În informaţia sa prin care a interacţionat cu producătorii agricoli prezenţi în şedinţa de lucru directorul AIPA s-a referit lă campania de subvenţionare pentru anul în curs:” vom fi deschişi în raport cu producătorii agricoli pentru o bună acordare a subvenţiilor, prin examinarea mai rapidă şi eficientă a dosarelor depuse. Inclusiv în acest scop se crează posibilităţi de depunere a dosarelor on-line. Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural constituie 900 milioane de lei, mărimea majorându-se de la an la an. 2 la sută din veniturile anuale sunt direcţionate pentru acoperirea măsurilor de subvenţionare. Dacă vom marca creşteri la bugetul de stat, acestea se vor răsfrânge benefic asupra mărimii fondului, în beneficiul şi buna susţinere a agricultorilor prin subvenţionare”, a spus CIUBUC.
Cu toate acestea s-a discutat şi momentul datoriilor care le are Fondul de subvenţionare faţă de beneficiarii de subvenţii.Nu toate cererile care solicită şi argumentează prin dosare necesitatea subvenţionării sunt satisfăcute.Unele sunt trecute de la un an de subvenţionare la altul. Dintre 1500 producători agricoli care încă nu au primit plăţile de subvenţionare pentru anul trecut, conform cererilor acceptate, 10-12 sunt din raionul Sângerei. Nicolae CIUBUC a promis celor prezenţi că până la sfârşitul lunii februarie, curent, aceste datorii vor fi stinse şi agricultorii îşi vor primi plăţile. În acest scop de la începutul anului, au fost deja valorificate 100 de milioane lei în vederea stingerii datoriei la subvenţii.
Buni la crescut pâine, dar şi la replici, mulţi dintre agenţii economici prezenţi au susţinut că 2018 fiind un an electoral, plăţile de subvenţionare cu siguranţă că vor fi mult mai generos eliberate, peste multe bariere birocratice care încontinuu până acum se pun…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 6 din săptămâna aceasta