DISTRIBUIȚI

Primari din raion au protestat alături de primarii autorităților publice locale din republică împotriva plafonării taxelor locale, pe care o promovează Ministerul Finanțelor. Ei simt cum se atentează la autonomia locală , fapt care îi nemulțumește. În mod brutal se intervine în viața primăriei. Sunt tentative de reducere a veniturilor bugetelor locale. Prin inițiativa de plafonare se va interveni brutal în taxele locale și în veniturile fiecărei primării din R.Moldova. Protestul edililor este un semnal și avertisment pentru parlamentari, deputații investiți prin votul cetățenilor localităților care sunt puse în pericolul plafonării taxelor locale. Lor li se cere inclusiv să nu voteze proiectul de lege privind plafonarea taxelor locale, care este o formă de subjugare a autorităților publice locale scopului și intereselor puterii centrale. Sau celor care influențează puterea centrală în scopuri meschine, departe de interesele și așteptările cetățenilor.

Reprezentanții autorităților centrale care promovează astfel de decizie, își motivează interesul astfel: decizia de plafonare a taxelor locale ar îmbunătăți autonomia decizională și financiară a autorităților publice locale.
Primarii nu sunt de acord, cu asemenea decizie și nu vor să fie puși sub jugul cuiva. În opiniile lor au expus puncte de vedere total diferite, de totală sfidare a intențiilor plafonării taxelor locale.

Arcadie Covaliov, primar de Sângerei:
Prin acțiunile noastre și atitudinea de sfidare a plafonării taxelor locale, noi, primarii, chemăm la respect actuala guvernare. Suntem împotriva plafonării taxelor locale. Sunt sigur că unitatea primarilor nu va permite autorităților centrale să taie din taxele locale. Primarii care am participat la protestul de la Chișinău calificăm plafonarea taxelor drept o ofensă gravă. Ne pare rău că suntem considerați incapabili la nivel local să elaborăm o politică fiscală echilibrată. De când am devenit primar nu a existat vreo plângere că am stabilit taxe prea mari, cu o singură exepție, a unui singur caz. În anul 2019 când am venit la primărie au fost ajustate taxele locale, deoarece erau cam aceleași sumele care le achitau agenții economici mari cu cele care le achitau agenții economici mici. Avem în teritoriu un agent economic puternic care produce inclusiv pentru export. Suma impozitelor pe care le achita acesta era ca și în cazul proprietarului unei gherete.

Continuarea citiți în nr. 46 din 04 decembrie 2020